26.8 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 12:39
No menu items!

Iohannis a împrumutat retorica lui Macron despre pensii. Urmează proteste și în România?

spot_img

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Comisia Europeană, că sistemul de pensii trebuie regândit astfel încât să fie sustenabil. Același argument l-a folosit și președintele Franței, Emmanuel Macron, care a mărit vârsta de pensionare și se confruntă acum cu cele mai mari proteste din ultimii ani.

Iohannis susține că sistemul de pensii trebuie regândit astfel încât „oamenii să își ia pensia și peste 10-20 ani”.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20 de ani ei să îşi primească pensia. Asta înseamnă să fie sistemul sustebanil şi scopul reformei acesta este – pentru a crea un sistem corect, echitabil, sustenabil. Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort şi coaliţia”, a declarat Iohannis.

Franța se confruntă cu cele mai mari proteste din ultimii ani după ce reforma pensiilor, în care s-a mărit vârsta de pensionare cu 1-2 ani, a fost aprig contestată, dar politicienii și-au asumat-o și au votat-o. Emmanuel Macron a declarat că își asumă nepopularitatea, dar reforma trebuie adoptată final până la sfârșitul acestui an, pentru că sistemul nu va mai putea susține numărul mare de pensionari, din 2030.

„Credeți că mă bucură să fac această reformă? Nu. Aș fi putut ascunde gunoiul sub preș? Da, poate… Astăzi avem 17 milioane de pensionari, în 2030 vor fi 20 de milioane. Credeți că putem continua cu aceleași reguli? Cu cât așteptăm mai mult, cu atât situația se va degrada mai mult. Această reformă era necesară, nu mă bucură, mi-ar fi plăcut să nu fiu nevoit s-o fac, dar m-am angajat s-o fac din simț de responsabilitate”.

Declarațiile președintelui francez au agitat și mai mult mulțimile de protestatari, care au ieșit și joi, ca în fiecare zi, în mai multe orașe, să își exprime nemulțumirile în stradă.

Este aceeași retorica pe care o are acum și președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles.

„Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor, una din care pot trăi, echitabilă şi care e garantată a la long”, a explicat Iohannis, întrebat joi, înaintea participării la Consiliul European, despre faptul că cei de la Comisia Europeană spun că România încă nu îndeplineşte jalonul din PNRR privind pensiile speciale şi faptul că e avansată varianta de a pierde bani europene pentru a salva pensiile speciale.

E. Stan