3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:01
No menu items!

Ioana Petrescu: “Guvernul Cioloș – pentru unii mumă, pentru alții ciumă”

spot_img

Fostul ministru al finanțelor Ioana Petrescu îi cere lui Dacian Cioloș să renunțe la dubla măsură și să-și retragă oamenii – unii dintre ei chiar membri cu rang de ministru ai Executivului – din consiliile de administrație și consiliile directoare ale societăților de stat, dar si din comitetele interministeriale, unde continuă să fie plătiți regește.

“Guvernul Cioloș a aprobat în această săptămână un memorandum în care se propune ca reprezentanții statului în Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) din cadrul societăților de stat să nu mai fie remunerați. Ceea ce nu s-a spus, însă, este că Guvernul a avut grijă ca reprezentanții statului în consiliile de administrație, consiliile directoare si comitetele interministeriale să rămână plătiți regește. Guvernul știe foarte bine că apropiații săi au un loc asigurat în aceste structuri, și nu în AGA, care plătea oricum sume relativ mai mici, până la un maxim de 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor”, scrie Ioana Petrescu pe blogul său (www.ioanapetrescu.ro).

“La o prima căutare, găsim informația că doi membri ai Guvernului cu rang de ministru sunt în CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții si Asigurări) al Eximbank si câștigă sume fabuloase. Unul dintre ei declară un venit de peste 30.000 lei pentru mai puțin de două luni din anul 2015, în care a activat ca membru al Comitetului. Un director de cabinet extrem de important din Guvernul Cioloș este în consiliul de administrație al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, conform website-ului FGCIMM. De asemenea, un președinte al unei agenții foarte importante, numit  tot de Premierul Ciolos, este in consiliul de administrație al CEC, poziție  remunerată de regulă cu peste 12.000 lei net pe lună. Același președinte se regăsește si în Consiliul de Supraveghere la Fondului Roman de Contragarantare, alături de alți demnitari numiți de Dacian Cioloș. Să fie foarte clar, niciunul dintre acești membri ai consiliilor de administrație nu vor fi afectați de memorandumul Guvernului referitor la plata reprezentațiilor statului în AGA.

Mi se pare o fractură de logică faptul că în aceeași ședință de Guvern, s-au mai aprobat două memorandumuri prin care doi apropiați ai Premierului, Ionel Dancă, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului și Puiu Dorian Filote, Secretar de Stat tot la Cancelarie, erau numiți în Consiliul de Supraveghere a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și în Consiliul de administrație al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, FGCIMM”, arată fostul ministru al finanțelor.

“Domnule Prim-Ministru, dacă aveți principii si doriți să schimbați modul în care se face remunerarea în cadrul  companiilor de stat, scoateți oamenii dumneavoastră din consiliile de administratie si înlocuiți-i cu profesioniști pe domeniile respective!  Altfel, folosiți o dublă măsură: una pentru funcționarii din ministere care nu vor fi plătiți pentru participarea în AGA si alta pentru apropiații dumneavoastră care sunt plătiți regeste pentru participarea în consiliile de administrație, în care de fapt, nu au ce căuta!” – este apelul Ioanei Petrescu către Dacian Cioloș.