1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:29
No menu items!

Ioana Petrescu: Ținta noastră – o creștere economică de 5-6% pe termen mediu

spot_img

Pentru acest an, majoritatea prognozelor arată o creștere a PIB de 2,2-2,4%

Petrescu Ioana_SZ

România poate ajunge la o creștere economică anuală de 5 – 6%, pe termen mediu, necesară pentru a atinge nivelul de dezvoltare al țărilor vest-europene, cu condiția menținerii disciplinei fiscale, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Ioana Petrescu, la Summit-ul UE pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist.

”Ținta noastră este să avem o creștere economică, pe termen mediu, de 5%-6% în fiecare an. Avem nevoie de această creștere pentru a prinde din urmă restul Europei și cred că, dacă vom continua să adoptăm măsuri care încurajează mediul de afaceri și duc la menținerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv”, a afirmat Ioana Petrescu, citată de Agerpres.

Aceasta a mai amintit că prognoza FMI pentru evoluția PIB în 2014 a fost revizuită de la +2,2 la +2,4%, ca rezultat al unor ”măsuri concrete adoptate pentru a obține o creștere economică pe termen mediu și lung”. Pentru 2014, România are  ca țintă încadrarea într-un deficit bugetar de 2,2%, în timp ce deficitul structural trebuie să fie de maximum 1,7% din PIB.

”Acesta este contextul în care România a obținut o consolidare fiscală importantă, a doua ca mărime după cea din Grecia, începând din 2009. În 2009, deficitul structural era de peste 9% din PIB, iar acum este în jur de 1,7%. Am ajuns în acest punct prin menținerea disciplinei fiscale”, a mai spus Ioana Petrescu.

S.Z.