8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:27
No menu items!

Ioan Oltean, trimis în judecată în dosarul „ANRP-Pitești”

spot_img

Fostul deputat PDL, Ioan Oltean, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind despăgubirea acordată de ANRP unui cumpărător de drepturi litigioase, care a preluat un teren din Pitești.

În același dosar, vor fi judecați Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Diacomatu, vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deputatul PNL Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Alexandra Lăcărmioara, membri ai comisiei, fostul deputat UDMR Marko Attila, evaluatorul Sergiu Negurici și omul de afaceri Mihai Rotaru, cumpărătorul de drepturi litigioase.

Potrivit rechizitoriului, la data de 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță.

După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, reprezentanții ANRP au aprobat în regim de urgență, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru. De precizat este faptul că membrii comisiei cunoșteau în mod cert că Rotaru nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă și nu avea probleme de sănătate.

Potrivit procurorilor, membrii comisiei au fost sprijiniți și de Ioan Oltean, care „avea relații cu Mihai Rotaru și cu președinta ANRP, Crinuța Dumitrean. Acest lucru s-a realizat prin inducerea față de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a convingerii că aceștia ar putea să își piardă această funcție, fiind de notorietate faptul că erau numiți politic”.

Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real), ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale în același cuantum pentru persoana beneficiară a drepturilor litigioase. Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 98.780.835 lei.

În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor părți sociale și acțiuni deținute la diverse firme, de Mihai Rotaru (1.144.746 părți sociale și acțiuni), Cătălin Teodorescu (100 părți sociale), Sergiu Negurici (10 părți sociale), Sergiu Diacomatu (10 părți sociale), Alexandru Lăcrămioara (1.038 părți sociale), Marko Attila (14 părți sociale). De asemenea, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților.

Andrei Tudor