3 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 16:26
No menu items!

Ioan Niculae, patronul InterAgro, dispus să dea 1 milion de euro șpagă pentru o hotărâre de guvern

spot_img

Omului de afaceri Ioan Niculae este acuzat pentru evaziune fiscală și spăălare de bani în legătură cu tranzacțiile dintre SC Interagro SA și SC Libarom Agri SRL

Ioan Niculae_SZ

Contractele vizate sunt legate de materialele de promovare prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, dar și imprimare. Din circuitul ilegal face parte și institutul Insomar Cercetări și Marketing Politic SRL, conform actelor puse la dispoziția DNA de către inspectorii ANAF. O altă anchetă care a vizat aceeași relație, dintre firma lui Ioan Niculae, InterAgro și Insomar s-a finalizat cu o condamnare defintivă în instanță.

Procurorii DNA au mai descoperit că în perioada 2008 — 2009, între cele două firme s-au desfășurat mai multe tranzacții comerciale în baza contractului ce avea ca obiect ”realizarea, prelucrarea și implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisa, machete publicitare, materiale promo, imprimare) și plasarea acestora pe suporturi media”. Interagro trebuia să achite 10 milioane de euro.

În baza acestui contract, Libarom a emis către Interagro facturi în valoare totală de 43.131.000 RON, iar în perioada august 2008 — mai 2009 au fost întocmite mai multe procese verbale între cele două firme, prin care se atesta scriptic îndeplinirea obligațiilor asumate prin contract. Firma lui Ioan Niculae nu poate justifica, însă, prin documente, că a fost executat contractul.

Prejudiciul, spun anchetatorii, ar fi de peste 2 milioane de euro, mai multe documente fiind ridicate, joi dimineață, de la perchezițiile care au avut loc atât la domiciliul lui Ioan Niculae cât și la firma InterAgro.

Dosarul a pornit de la un denunț al altui afacerist, Dorin Cocoș, care susține că Ioan Niculae era dispus să-i dea 1 milion de euro, pentru a influența demnitarii și funcționarii publici care puteau să dea o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă. Astfel, combinatele controlate de Ioan Niculae, ar fi fost subvenţionate, ele producând, la acel moment, circa 90% din producţia de îngrăşăminte.

M. Nedelcu