2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 12:29
No menu items!

Ioan Mihăilă a negociat șpaga cu denunțătorul Remus Vulpescu, „la fițe”, în Dorobanți. CITEȘTE INTERCEPTĂRI ȘI REFERATUL INTEGRAL

spot_img

Remus Vulpescu_SZ

Potrivit referatului de începere a urmăririi penale împotriva consilierului ministerial Ioan Mihăilă, Eugen Brădean, și denunțătorul Remus Vupescu s-au întâlnit într-un local din cartierul de „fițe” din Dorobanți, unde au negociat șpaga.

Eugen Brădean, reținut și el, l-a abordat, în ziua de 8 octombrie, în sediul Hidroelectrica, pe Remus Vulpescu, căruia i-a propus ca, în schimbul sumei de 500.000 – 1.000.000 Euro, să fie de acord ca Hidroelectrica să încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de patru ani, cu o societate comercială, în scopul furnizării cantităţilor de 200 MWh/h bandă, 50 MWh/h bandă, 50 MWh bandă, adică în total 10,5 TWh (10.500 GWh).

Remus Vulpescu a precizat în denunțul depus la DNA că Eugen Brădean i-a propus suma cu titlu de mită deoarece, chiar fără votul său, alţi 4 sau mai mulţi membri ai Consiliului de Supraveghere ar fi putut din punct de vedere  tehnic să adopte o hotărâre favorabilă, însă aceasta ar fi fost improbabilă în cazul în care el ar fi manifestat o opoziţie fermă şi făţişă, fiind cunoscut că asemenea contracte bilaterale au fost în trecut principala cauză a intrării în insolvenţă a Hidroelectrica S.A.

În cadrul aceleiaşi discuţii, Remus Vulpescu l-a întrebat pe Eugen Brădean la ce preţ ar urma să fie încheiate contractele iar acesta i-a răspuns că „la un preţ peste preţul de cost”. Vulpescu  a estimat că se urmăreşte producerea unui prejudiciu în dauna Hidroelectrica de aproximativ 300.000.000 – 400.000.000 lei, sumă de bani rezultată în urma diferenţei de preţ între 175 lei/MWh preţ mediu de piaţă şi 135 lei/MWh cost mediu de producţie, aplicată la cantitatea de 10.500.000 MWh = 10,5 TWh.

În continuarea discuţiei, Remus Vulpescu l-a întrebat despre modalitatea în care urmează să îi fie predată, cu titlu de mită, suma de bani. Brădean i-a spus că îi va remite banii într-un cont offshore sau în oricare altă modalitate agreată de Vulpescu.

În 9 octombrie, Brădean Eugen l-a abordat pe Vulpescu, căruia i-a comunicat că „partenerii” care sunt interesaţi să încheie contractele bilaterale cu Hidroelectrica, ar dori să publice pe OPCOM o cerere de cumpărare, aşa cum s-a discutat anterior, şi că ar trebui să se răspundă cu o ofertă de vânzare în condiţiile cerute.

Vulpescu i-a spus lui Brădean că ar fi prea devreme pentru formularea unui răspuns cert, întrucât „nu au apucat să stabilească toate detaliile”. Brădean l-a întrebat când vor discuta, în detaliu, toate amănuntele pentru a nu pierde timp, iar Vulpescu i-a răspuns că îl va pune în legătură cu o persoană care îi va da toate detaliile, subînţelegându-se că era vorba despre plata mitei către Vulpescu.

În data de 10 octombrie, la ora 20:48, Vulpescu l-a apelat pe Brădean. Întrucât nu a răspuns, i-a transmis prin SMS o cerere de a fi apelat de către acesta, la ora 21:06. Eugen Brădean l-a apelat la 21:36, convenind că se vor întâlni vineri, 11.10.2013, după-amiază la sediul Hidroelectrica sau în apropiere, la restaurantul  Osteria Gioia.

Cu ocazia întâlnirii, ce a avut loc în intervalul 15:25 – 16:40 în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center – Pullman, Eugen Brădean i-a reiterat Vulpescu oferta de 700.000 – 800.000 euro în schimbul facilitării încheierii de către Hidroelectrica  a unor contracte bilaterlae  de vânzare a energiei electrice, pe termen lung. În plus, Brădean a mai precizat că este vorba de societate  S.C. Energon Power and Gas din Cluj precum și că ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmează a fi mituite, fără a dezvălui identitatea acestora și suma de bani pe care urmează să o primească fiecare dintre aceștia. În cuprinsul aceleiași discuții, Brădean, pentru a întări seriozitatea ofertei făcute, a acceptat să-i dea lui Vulpescu un avans de 20 %, aproximativ 200.000 euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă de bani, un avans mai consistent de 35%.

Iată convorbirea dintre cei doi

VULPESCU DUMITRU REMUS: Și pentru zece, virgulă, cinci terra, în primul rând, că mi se pare cam puţin. Pentru că atâta iese ce mi-ai spus tu. Două sute plus două de cincizec, sunt trei sute bani. Pe patru ani sunt zece virgulă cinci terra.

BRĂDEAN EUGEN: Păi, nu, eu ce-am zis, am zis doar aferent… doar la două sute. Doar la două sute(n.n. referire la cantitatea de 200 Mwh ce urma a fi ofertată de S.C. Energon Power and gas S.R.L.). Deci, tre’ să luăm ca punct de reper două sute. Deci, două sute… adică înseamnă două sute ori opt, ori opt vin şapte sute şaizeci, ori patru. Asta înseamnă…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, de-asta îţi spun că sunt zece virgulă cinci terra.

BRĂDEAN EUGEN: Cu… Şi cu ăia doi. Şi cu ăia de cinci.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Două sute plus doi ori cincizeci.

BRĂDEAN EUGEN: Fără ăia, nu… fără ei. Excluzând ăia. Deocamdată. Adică discutăm de… fără ăia, fără ăia deocamdată.

VULPESCU DUMITRU REMUS: De ce?

BRĂDEAN EUGEN: Păi, să vedem, întâi, dacă se fac, cum se fac. Eu sunt în aşteptare, de asta zic, pentru celelalte două.

VULPESCU DUMITRU REMUS: A, şi-l facem mai întâi pe ăsta de două?  Stai un pic!

BRĂDEAN EUGEN: Da, hai…

…………………………………………………………………………..

BRĂDEAN EUGEN: Da, mă! Absolut! Deci, absolut! E absolut normal, sunt de acord! Normal. Deci, nu… Adică, ideea e… Noi facem nişte …[neinteligibil]… şapte sute, opt sute de mii, nouă sute de mii …[neinteligibil]… oricum, îi zici lu’ ăsta… Da’ cum e și legal, sustenabil, n-o să ne întrebe unu și altu’ după aia.

VULPESCU DUMITRU REMUS: C-aşa? C-așa?

BRĂDEAN EUGEN: Ce-au cerut ăștia… prețuri bune sau nesimţite, că am trecut o sută treizeci …[cuvânt obscen]… din astea. Da, o.k., atuncea…

…………………………………………………………………………..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Deci… În primul rând, să nu fie fix aceleaşi firme de data trecută.

BRĂDEAN EUGEN: Nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Că erau ăia cu EFT care trimiteau numai din SERBIA nişte mafioţi să… îi ştie toată lumea pe ăia.

…………………………………………………………………………..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Cum facem noi, că ăsta e contract care trebuie aprobat în Consiliul de Supraveghere?

BRĂDEAN EUGEN: Să… Și eu îţi propun în felul următor, paşii următori, când o să ştiu numele şi o să am draftul de contract, vin ca să ţi-l arăt. Ca să te uiţi pe contract, draftul de contract. Da? După cum am vorbit. Iar vizavi de tranzacţie, eu, cum s-a… după ce s-a semnat asta, cineva o să ia într-un cont toată suma, pentru toată lumea, ca să zic aşa, şi după aia tu-mi spui, îmi indici cum vrei să facem, de acolo, vizavi de…(n.n. referire la modalitatea concretă de primire a sumei de bani oferită cu titlu de mită).

VULPESCU DUMITRU REMUS: Care, bă, toată lumea?

BRĂDEAN EUGEN: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. În sensul ăsta. Nu pot să-ţi… Ți-am zis, chiar nu pot să-ţi dezvălui. Da’ nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ nu vreau!

BRĂDEAN EUGEN: Da’ nu… da’ nu… şi nici nu… da’ n-are, n-are legătură cu tine. Nimeni nu ştie …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi şi eu ce garanţie am că tu…?

BRĂDEAN EUGEN: Da’ cu tine… că-ţi dau cuvântul meu, îţi dai seama! Nu se pune problema! Îţi dai seama că nu fac tâmpenii din astea. Că altă variantă n-am. Nimeni n-o   să-ţi plătească în avans, îţi dai seama. Nu-i vreun contract de consultanţă sau ceva.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Aşa. Şi eu, dup-aia, dacă îmi iau ţeapă, te alerg pe tine sau ce fac?

BRĂDEAN EUGEN: Da’ nu-ţi iei! Al…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nu!

BRĂDEAN EUGEN: Zi propunerea ta, atuncea, na! Şi o pun, o ridic. Nu-i problemă. Că oricum eu nu folosesc numele tău, îţi dai seama, nu se pune preoblema. Asta e numai între mine şi tine. Nici…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici…

BRĂDEAN EUGEN: Absolut nimeni nu s-ar… şti. Zi-mi propunerea ta şi ce pro…care e propunerea ta, aşa zic și eu mai departe. Nu-i problemă.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu. Nu. Deci… în nici un caz nu merg pe încredere.

BRĂDEAN EUGEN: Zi-mi tu cum?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici cu tine nici cu nimeni.

BRĂDEAN EUGEN: Zi tu cum, na?! Zi tu cum, na?! E dreptul tău şi e… na! Zi tu cum şi pun problema aşa.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu! Hai să fa… hai să facem aşa, ca să fie cât de cât corect pentru toată lumea.

BRĂDEAN EUGEN: Zi!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vii cu contractul, ne uităm ce fel de contract urmează să meciuieşti…

BRĂDEAN EUGEN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pentru că, în afară de preţ, mai sunt toate clauzele importante, da?

BRĂDEAN EUGEN: Normal.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ca să nu ne blocăm în alte probleme juridice sau…

BRĂDEAN EUGEN: Corect, corect, corect.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Garanţii… Să arate bine contractul.

BRĂDEAN EUGEN: Îhî. Bine. Garanţii n-au ce să ofere, că-ţi plătesc în avans. Ştii?

VULPESCU DUMITRU REMUS: O.k.! O lună.

BRĂDEAN EUGEN: În… mereu. Nu o lună. Mereu îţi plătesc. Ei îţi plătesc în avans.

VULPESCU DUMITRU REMUS: În fiecare lună.

BRĂDEAN EUGEN:  Da, în fiecare lună.

VULPESCU DUMITRU REMUS: A, bun. Ok.!

BRĂDEAN EUGEN: Deci, n-ai cum să le ceri eligii dacă îţi plătesc înainte de livrare, ştii?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun.

BRĂDEAN EUGEN: Bun.

VULPESCU DUMITRU REMUS: E-n regulă. De asemenea, vreau să vedem să nu aibă clauză de denunţare unilaterală, de-a… un preaviz de, de două, trei, cinci, douăzeci de, treizeci de zile…

BRĂDEAN EUGEN: Îhm…

……………………………………………………………………

BRĂDEAN EUGEN: Deci, eu presupun că, în afară de cei patru, cum ar veni, este… părerea mea este şi NIŢĂ(ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) inclus şi… probabil încă… probabil, vreun băiat cu ochii albaştri …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Şi ei sunt convinşi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Hm?

BRĂDEAN EUGEN: Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce ci… Acuma, cine, nu ştiu.

…………………………………………………………………………..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, bine, bă, şi dacă ăştia se închid din alţi bani şi nouă ne dau ţeapă după ce noi am aprobat în CS şi tu ai luat contractu’?

BRĂDEAN EUGEN: M-am gândit şi eu. Crezi că mie îmi convine? Eu am pus problema prima dată, da’… mi s-a spus: „Bă, nu se poate. Tre’ să ai încredere.” Da’ acuma, dacă o pun… chiar dacă, normal, nu ştie nimeni de numele tău, dacă o pun, o pun din nou. Şi le zic: „Bă, mai m-am gândit. Nu vreau şi nu ştiu ce…” Vedem ce zic, ştii? Forţez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, dacă forţăm acum. Vedem ce zic. Depinde… probabil depinde şi de avansul care îl vroiai tu. Tu crezi că mie nu mi-ar conveni ca să iau avans? Îţi dai seama că mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da’ n-au vrut.

BRĂDEAN EUGEN: Ba da, normal! Îţi dai seama că mi se pare, logic! Mi se pare corect. Şi o pun. O pun aşa. Şi n-o pun cu douăzeci. O pun cu treizeci şi cinci. Să vedem ce zic. Ca să ajung, dacă e mult, la douăzeci.(n.n. referire la procentul din suma totală oferită de Brădean Eugen)

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

BRĂDEAN EUGEN: Păi, nu?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Asta negociezi tu, nu…

BRĂDEAN EUGEN: Da, îi negociez, dar îţi zic ţie.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu îţi zic ţie ca să ştii unde ne oprim.

BRĂDEAN EUGEN: Da, da. Ok. Rămâne aşa.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun. Şi asta când se poate întâmpla?

BRĂDEAN EUGEN: Destul de repede. Eu estimez că undeva în următoarea săptămână.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ce să se-ntâmple în următoarea săptămână?

BRĂDEAN EUGEN: Să… să… să vină, să vină cu propunerea fin… finală, cu draftul de contract.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Aşa.

BRĂDEAN EUGEN: Şi să aştepte ok-ul meu, al nostru, că e în regulă ca să-l urce pe OPCOM.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ok. Da’…

…………………………………………………………………………..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, da’ tu nu ştii cu cine ai vorbit?

BRĂDEAN EUGEN: Ba da, da’… nu mi-au zis. Mi-au zis că-s mai multe, să vedem care dintre ele şi nu ştiu ce. Condiţia am pus-o care ai zis-o şi tu: „Domn’e, să nu fie din ăia vechi!” Şi mi-au zis: „Da, sunt mai multe în ăla. O să-ţi comunicăm numele în câteva zile.” Da’ eu presupun că de ei e vorba şi îţi spun de ce presupun: pentru că, probabil că oricum ştii sau dacă nu ştii îţi spun, acolo sunt un mănunchi de oameni de la… numai… de la toate cele trei partide reprezentative şi …[neinteligibil]… și alții. Sunt, eu un… un spectru… un nucleu dur, ca să zic aşa. Şi e pe zona CLUJ, ca să zic aşa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun… înclin nouăzeci la sută că ei sunt. Da’ vedem. Şi e ok dacă-i aşa. M-am uitat, adică nu… n-are trebui să fie probleme…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bă, ăştia se …[cuvânt obscen]… pe noi, bă! Î… bă… Noi semnăm că le aprobăm contractul şi dup-aia, dacă ne luăm ţeapă ce-am făcut?

BRĂDEAN EUGEN: Eu s… sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord şi spun de propunerea asta şi o să le mai zic, negociem, vedem.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici măcar nu poţi să te duci la ei să le zici „Bună ziua!”, dup-aia, că…

BRĂDEAN EUGEN: Ştiu, ştiu. M-am gândit şi eu. Ţi-am zis că, din prima, am pus şi eu condiţie: „Domn’e, că nu se poate…”

…………………………………………………………………………..

În continuare, la data de 17.10.2013, numitul Vulpescu Dumitru Remus și Brădean Eugen s-au întâlnit în sediul Hidroelectrica, ocazie cu care acesta din urmă i-a comunicat primului că nu se află în posesia unui proiect al  contractului ce urma a fi încheiat, urmând să îl contacteze atunci când va fi în măsură să facă acest lucru:

BRĂDEAN EUGEN: N-am. N-a ieșit nimic.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mă suni tu. Hai…

La data de 20.10.2013, inculpații Brădean Eugen și Mihăilă Ioan au avut o întâlnire în zona străzii Dorobanți din muncipiul București.

fișConsecutiv acestui moment, la data de 21.10.2013, în jurul orelor 11:30, numitul Vulpescu Dumitru-Remus s-a întâlnit cu  inculpatul Brădean Eugen în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center – Pullman, prilej cu care ultimul i-a transmis primului că pentru primirea avansului de 150.000 euro din suma totală oferită ca mită de 800.000 – 1.000.000 euro este necesară o discuție cu inculpatul Mihăilă Ioan, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelctrica S.A și consilier al ministrului delegat pentru Energie, numitul Niță Constantin. Numitul Vulpescu Dumitru-Remus și-a exprimat acordul cu privire la realizarea unei întâlniri cu inculpatul Mihăilă Ioan, context în care, Brădean Eugen a ieșit din sala de mese a restaurantului, iar după aproximativ 10 minute a revenit și i-a comunicat interlocutorului că a luat legătura cu inculpatul Mihăilă Ioan care s-a oferit să se deplaseze imediat la restaurantul Barbizon pentru a se alătura discuției.

La un interval de 15 minute, inculpatul Mihăilă Ioan și-a făcut apariția în incinta restaurantului Barbizon, așezându-se la masa la care se aflau deja Vulpescu Dumitru-Remus  și Brădean Eugen. Înainte de a demara discuțiile, Brădean Eugen și-a manifestat disponibilitatea de a se retrage, context în care Mihăilă Ioan a replicat că „pentru a fi singuri”, este necesar să ia după el și hainele pe care le purta fiecare dintre ei.

Începând discuțiile, Mihăilă Ioan i-a comunicat lui Vulpescu Dumitru-Remus Brădean Eugen este un simplu executant aflat la dispoziția sa și că, din acel moment ei doi vor deveni „parteneri”. Prezent la discuții, Brădean Eugen a achiesat afirmațiilor lui Mihăilă Ioan, acesta din urmă precizând că pregătește „această tranzacție de trei, patru luni de zile și că este doar prima dintr-un șir mai lung”. În plus, Mihăilă Ioan l-a asigurat pe Vulpescu Dumitru-Remus că este vorba despre persoane care „fac asta de 15 ani” și că suma primită cu titlu de mită urmează a fi disimulată sub aparența unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice. Concret, Mihăilă Ioan a stabilit „comisionul” cuvenit  lui Vulpescu Dumitru-Remus la suma de 1.400.000 euro, cotă egală cu cea ce urmează a fi primită de Brădean Eugen. Referior la plata „avansului”, Mihăilă Ioan l-a încredințat pe Vulpescu Dumitru-Remus „nu vor fi probleme, deși este neobișnuită în astfel de situații o asemenea cerere”, ba chiar fiind dispus să plătească din fonduri proprii cei 150.000 euro. Totodată, Mihăilă Ioan și-a exprimat dorința de a pretinde și pentru sine în avans suma de 150.000 euro, iar în cazul în care ar primi mai mult de 300.000 euro(150.000 de fiecare), diferența să fie împărțită în cote egale.

În aceiași zi, prin e-mail inculpatul Eugen Brădean, membru al Directoratului, responsabil pentru coordonarea Direcţiei de Marketing Furnizare  a transmis membrilor Consiliului de Supraveghere solicitarea de aprobare a vânzării de către S.C. P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. în cadrul ofertei respective a unei cantităţi de 7.012.800 MWh la un preţ de 165 lei MWh.

Iată convorbirea dintre cei trei din data de 21.10.2013:

VULPESCU DUMITRU REMUS: Și nici nu… Iar te-ai așezat acolo,vino încoa’! Vino încoa’! Vino încoace ca să am și eu priveliște la bucătăria asta aproape nefolosită. Deci?

BRĂDEAN EUGEN: Deci, am discutat și am fost îndreptat către. MIHĂILĂ… M-am văzut și cu el, acum dimineață, i-am spus despre ce este vorba și el mi-a zis că în două săptămâni, cică nu se poate acuma și că să vorbești cu el și că îți explică el.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Să vorbesc eu?

BRĂDEAN EUGEN: Da. Așa mi-a zis: „Bă, nu se poate…”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Stai un pic!

……………………………………………………………………

BRĂDEAN EUGEN: Și mi-a zis că …[neinteligibil]… na, că știu cum… Și i-am zis: „Bă, știi despre cine e vorba?” Și i-am zis: „Da, știu, dar pe de o altă parte e normal într-un fel, el să facă așa.” Și a zis: „Bă, n-am cum, roagă-l frumos să vorbească cu mine. Și discut cu el și găsim noi o soluție.” Așa mi-a zis. „Roagă-l să vorbească cu mine și să găsim o soluţie.”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe cine?

BRĂDEAN EUGEN: Pe tine, să te duc la MIHĂILĂ. Şi că îți explică el. Ce să zic, asta  mi-a zis. Mi-a zis…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vorbim… câți vorbim?

BRĂDEAN EUGEN: Nu, atât! Atât, atât! Adică, așa mi-a zis, aşa mi-a dictat ăștia, na! Am zis că nici eu nu aveam… aveam o bănuială, dar n-aveam această informație, pentru că nu, n-a fost vorba, nu e… Ți-am zis, e altceva. Şi… și-n paralel m-a rugat ca să trimit… să încerc să vorbesc cu BORZA, prin mail și să-i explic toate fundamentele și de ce este O.K.

……………………………………………………………………

BRĂDEAN EUGEN: Nu știu, nu știu, vorbește cu el, că poate găsește o soluție până atunci. Nu știu, vorbește cu el, că nu, ce… ?! Ai douăzeci de minute de pierdut. Un sfert de oră. Vorbește cu el poate…..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Și el unde e acuma? El unde e?

BRĂDEAN EUGEN: El era la minister când am fost eu, că de acolo am venit. Vă sincronizați voi și discutați între voi, na. Nu, n-am…nicio…și vezi ce zice el. Poate găsește o soluție constructivă pentru tine. Ți-am zis…și că el m-a întrebat „Dom’le, nu pot. Și de ce este vorba”, ştii?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Hm?

BRĂDEAN EUGEN: M-a întrebat de ce suma e de două …[neinteligibil]……

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, două sute de mii…

BRĂDEAN EUGEN: I-am zis, nu… două sute de mii, minim o sută cincizeci, ca să… I-am zis, știi!.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Așa, și?

BRĂDEAN EUGEN: „Bine, O.K., spune-i să vorbească cu mine, şi să încercăm să găsim o soluţie.” Așa mi-a zis. Îți dai seama că nu… Chiar dacă are soluții, nu, îți dai seama că nu se apuca să-mi zică mie: „Da, domnule, bine.”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Asta ți-a confirmat MIHĂILĂ?

BRĂDEAN EUGEN: Da, el mi-a zis.

VULPESCU DUMITRU REMUS: A… O.K.!

BRĂDEAN EUGEN: El mi-a zis. Îți dai seama că… Acuma nu se apuca să-mi zică mie. Îți zice ție direct, probabil, care-i soluția sau cum….

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun și el unde e acuma?

BRĂDEAN EUGEN: El era la Minister.

VULPESCU DUMITRU REMUS: La care Minister?

BRĂDEAN EUGEN: La ELCEN. Acolo, la ELCEN unde e fostul… la Departamentul pentru Energie.

VULPESCU DUMITRU REMUS: …[oftează]…

BRĂDEAN EUGEN: Întreabă pe ce vrei tu, după ce pleci, după ce …[neinteligibil]… și ai timp, sună-l tu și vorbești cu el, dar să nu-l suni chiar acuma.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu-l sun eu chiar acuma. Du-te, vorbește cu el, zi-i că: „Bă, am fugit de la birou și mă f…t ăștia la cap”. Și zi-i așa: „Ă… mâine e ședința. Astăzi, dar astăzi, trebuie cumva știut. Că n-are nici un rost să ne mai complicăm cu discuții, cu mail-uri cu nimic, dacă chestia asta nu e rezolvată.

……………………………………………………………………

VULPESCU DUMITRU REMUS: Zi!

BRĂDEAN EUGEN: Mi-a zis că vine el aicea.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vine el aici?!

BRĂDEAN EUGEN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, în cât timp?

BRĂDEAN EUGEN: A plecat d-acolo.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da? Bravo, bravo, bravo! Foarte bine! Foarte bine!

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: …[neinteligibil]… altă.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Excelenţă! Ce faceţi, excelenţă?

MIHĂILĂ IOAN: Ce să facem? Ne chinuim cu viaţa asta…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu v-aţi bronzat!(n.n Mihăilă Ioan a fost plecat în perioada 10 octombrie –  20 octombrie într-o excursie în Brazilia)

MIHĂILĂ IOAN: Poftim?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu v-aţi bronzat!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu, că n-am stat la soare. Am stat în frig.

……………………………………………………………………

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ia… Şi deschide şi tema… zilei, ca să vedem ce ştie fiecare.

BRĂDEAN EUGEN: De… deschid tema zilei… Cum vreţi să…? Vreţi să vă las ca să ă… discutaţi… singuri? Sau…? Despre tema zilei sau ă…?

MIHĂILĂ IOAN: Ca să fim siguri trebuie să-mi iei haina asta de aici! Şi s-o duci în altă parte.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi pe aia!

MIHĂILĂ IOAN: Şi pe a lui. Pe asta…

BRĂDEAN EUGEN: Şi asta?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi aia!

MIHĂILĂ IOAN: Asta…

OSPĂTAR: Nu doriţi să le punem în cuier?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da, dom’le! Puneţi-le la garderobă!

MIHĂILĂ IOAN: La garderobă, da! Cu tot ce e în ele!

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Nu. E o afacere bună! Zic eu un început al colaborării noastre. La noi doi mă refer, că el este un executant, dacă nu e cuminte îl dăm afară(n.n. referire la inculpatul Brădean Eugen)

VULPESCU DUMITRU REMUS: Sau nu-i prelungim mandatu’!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, e tot aia! Problema cu… avansamentu’ acestei bucăţi lichide n-am luat-o în calcul. Oamenii sunt foarte serioşi, nu e problemă. Eu garantez acea cifră, că nici mie nu mi-ar sta rău. O să am o discuţie zilele ăstea cu… Vorbim aceeaşi limbă, da?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da! Da!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, e vorba de o su… de o sumă minimă de o sută cincizeci…

VULPESCU DUMITRU REMUS: De mii de euro!

MIHĂILĂ IOAN: Da! Nu… nu mai pomenim.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

MIHĂILĂ IOAN: Care, spun că şi pe mine m-ar interesa…

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Nu, pe mine nu mă interesează asta, pe mine mă interesează…

MIHĂILĂ IOAN: Nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Discuţia de ansamblu.

MIHĂILĂ IOAN: Discuţia de ansamblu este cea care v-a prezentat-o, că nu cred că vă minte.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici eu nu cred.

MIHĂILĂ IOAN: Eu nu l-am văzut…

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Nu l-am văzut pe el decât înainte cu… două-trei săptămâni de al prezenta în Consiliu de Supraveghere. Jur asta! Eu sunt un om…

BRĂDEAN EUGEN: Nu, aşa este!

MIHĂILĂ IOAN: Poate mult mai ferm decât par…

BRĂDEAN EUGEN: Așa, am avut o recomandare, ţi-am ă… şi zis.

MIHĂILĂ IOAN: Da, …[neinteligibil]… o recomandare!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu am crezut că…

MIHĂILĂ IOAN: Nu!

BRĂDEAN EUGEN: Nu, nu, nu! Nu ţi-am şi zis că am avut recomandarea

MIHĂILĂ IOAN: Nu! Nu m-a dezamăgit până acuma şi chiar mă surprinde plăcut treaba, deşi, am luat-o de la ministru în barbă în continuu, în continuu…

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: În sfârşit! Explicaţia este una singură, care o s-o discutăm. Ă… deci, cred că nu mă minte. Problema am adus-o eu în braţele lui, deci, de aia garantez că se rezolvă. Nu cred că e o problemă această…[neinteligibil]… cifră deci, de o sută cincizeci. Nu cred!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Repet! Asta nici… nici eu nu cred că poate să fie o problemă! Ă, dar pentru mine nici…

MIHĂILĂ IOAN: [se adresează lui BRĂDEAN] Da’ i-ai spus exact care e cuantumul, da?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mi… Păi, mi-a dat contractu’, mi-a dat tot!

BRĂDEAN EUGEN: I-am spus! I-am spus care-i cuantumu’, i-am spus că e vorba de o sută de mii…

MIHĂILĂ IOAN: Da’ câţi lei sunt la… erau la…? Doi lei, parcă, da?!

BRĂDEAN EUGEN: Doi lei! Per total… per total, doi lei rămân, care se împart, da!

MIHĂILĂ IOAN: Doi lei!?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ asta nu mi-ai zis!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! Asta n-am zis! Asta n-am zis!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu mi-ai zis asta!

BRĂDEAN EUGEN: Da’ am făcut… am făcut împăr… am făcut împărţirea…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Cred c-am făcut…

BRĂDEAN EUGEN: E cam…

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu! Doi lei şi jumătate din partea ta, ce semnezi, o să vezi. Aşa mi-a spus şi eu nu cred că minte! Şi asta reprezintă un leu ori două sute… doi ori opt, şaisprezece…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi şi de ce eu fac…? De ce e propunerea aşa… că eu jumătate din partea lui? Cât… câtă lume…? Adică…

BRĂDEAN EUGEN: Aşa…

MIHĂILĂ IOAN [râde]: Se duce şi de la mine tot la fel!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da?

MIHĂILĂ IOAN: Da!

BRĂDEAN EUGEN: Şi eu sunt mai micuţ!

MIHĂILĂ IOAN: Şi vrei să-ţi spun ceva? Nicio…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Tu ai şi partea mai mică!

MIHĂILĂ IOAN: Ce-a zis?

VULPESCU DUMITRU REMUS: El are şi parte mai mică!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! N-am!

MIHĂILĂ IOAN: Nu!

BRĂDEAN EUGEN: N-am! Nu, n-am! N-am! Şi-acuma îmi dau seama, dacă calculez, că partea aia, şi-a ta, şi-a mea e alta… e mai… e mai mare decât se estimează …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Domn’e, tu tre’ să spui omului exact problema!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, da, da’ nu ştiam, că acuma e prima… e când ştiu şi eu foarte corect…

MIHĂILĂ IOAN: Păi, să… s-o scoatem astăzi! Deci, dac-o scoatem aşa…

BRĂDEAN EUGEN: Deci, hai că …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Ne rămân euro, care-i facem în două!

BRĂDEAN EUGEN: Deci, dacă… deci, dacă o… Nu! Doar o secundă… doar ca să-l clarific…

MIHĂILĂ IOAN: Poftim?

BRĂDEAN EUGEN: Doar ca să-l clarific şi să…!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu! Clarifică-te bine, că eu…

BRĂDEAN EUGEN: Deci…

MIHĂILĂ IOAN: Mi l-ai adus acuma, de azi mi-e partener, eu nu pot să mai …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Deci…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Idem!

MIHĂILĂ IOAN: Scuzaţi-mi stilu’!

BRĂDEAN EUGEN: Deci, este vorba… este vorba…

MIHĂILĂ IOAN: Nu pot să spun că nu sunt fericit de chestia asta!

BRĂDEAN EUGEN: Clar, acuma! Să ştiţi exact… Nu! Deci, …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Eu i-am spus, zic: „Te rog să mi-l aduci!” Mie când mi-a spus că: „Domnule, are fi nevoie de o chestie…”

BRĂDEAN EUGEN: Când e vorba de unu virgulă patru… milioane! Nu de zero-opt!

MIHĂILĂ IOAN: Zic: „Lasă-mă, că discut eu! Şi în mine cred că are încredere!”

BRĂDEAN EUGEN: Dacă e așa. Deci, e vorba de unu virgulă patru! Nu de zero-opt!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Unu virgulă patru…?!

BRĂDEAN EUGEN: De tine vorbesc! Milioane!

VULPESCU DUMITRU REMUS: A!

BRĂDEAN EUGEN: Vorbesc de tine!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Cu mai cine?

BRĂDEAN EUGEN: Cu mine, la fel! Unu virgulă patru cu unu virgulă patru!

VULPESCU DUMITRU REMUS: A! O.K.!

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: De-aia am spus că intru eu… zic… nu pot să iei… n-am cerut, n-am vorbit cu oamenii pe planul acesta, dar intru eu, pentru că şi doresc asta …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dar ca o măsură… ca o măsură de seriozitate pentru cei cu care staţi şi dumneavoastră de vorbă, cred că n-are de ce să-i deranjeze douăzeci la sută în avans! Acuma, nu din unu virgulă patru, din zero-opt! Cât am vorbit! Iniţial!

MIHĂILĂ IOAN: Cred că tre’ să îi clarificăm ce reprezintă unu virgulă patru …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dar nu cred că…

BRĂDEAN EUGEN: Clarificăm! Imediat, după ce…

VULPESCU DUMITRU REMUS: O secundă!

BRĂDEAN EUGEN: O secundă! Deci, cifra pe care aţi spus-o, transformată în euro, înseamnă plus-minus, în funcţie de fluctuaţia euro-ron, doi virgulă opt milioane de euro, partea…

MIHĂILĂ IOAN: Pe cât timp? Pe patru ani?

BRĂDEAN EUGEN: Păi, pe patru ani vorbesc, da! Asta înseamnă… asta înseamnă…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu discutăm de contractu’ ăsta?

MIHĂILĂ IOAN: Ba da!

BRĂDEAN EUGEN: Asta înseamnă cincizeci la sută, care eu am spus că…

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu, vreau să ştiu cum le-ai calculat!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, cum? Simplu! Doi roni …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, ia, faceţi-vă socotelile şi după aia mă băgaţi şi pe mine!

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu, nu! Le facem aici! Stai aicea! Stai, stai, stai, că o facem în față. Nu, n-am…

BRĂDEAN EUGEN: Doi roni, doi roni, doi roni ori două sute… ori opt mii şapte sute şaizeci ori patru!

MIHĂILĂ IOAN: Da! Asta e socoteala!

BRĂDEAN EUGEN: E corect? E corect!

MIHĂILĂ IOAN: Da!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, asta e! Şi înseamnă doi virgulă opt! Plus-minus! Da’ am zis doi virgulă opt, ca să nu ne încurcăm! Asta înseamnă jumate, care ce… o concesionez eu, unu virgulă patru milioane de euro!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe aceşti doi euro!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, da! Păi, da! Asta am spus!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, jumătate din cei doi euro… unu’… din… adică, pe cei doi lei…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Din un… doi lei…

MIHĂILĂ IOAN: Deci, un leu e al dumneavoastră… care se înmulţeşte cu două sute şi cu o mie… cu opt mii şapte sute… de patru ori. Eu am transmis că se vrea…

BRĂDEAN EUGEN: Și atâta vine. Vine între doi șapte sute și trei milioane de euro …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS [se adresează lui BRĂDEAN EUGEN]: Stai, mă, că nu…!

MIHĂILĂ IOAN: Eu am transmis că se vrea în avans de către un partener… n-am dat nume… o sută cincizeci de mii în avans… de… de euro.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ eu am zis douăzeci la sută…poa’ să fie…

MIHĂILĂ IOAN: Am zis o sută cincizeci de mii!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun!

BRĂDEAN EUGEN: O.K.!

MIHĂILĂ IOAN: În momentu’ în care… eu am întâlnire azi-mâine cu ei, Nu m-am văzut, nu ştiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat să aducă aceşti bani! Eu am să cer mai mult, pentru că şi mie şi nu ţi-o spun că… Tu eşti mai copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Dacă se aduc o sută cincizeci, ăia sunt ai dumneavoastră! Dacă se aduc mai mult, îi iau eu! Asta ar fi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe toţi?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu am spus? …[râde]… Dacă aduc mai mult de trei sute, iar împărţim în două!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! Asta e de… de la… de peste limita ta, partea!

MIHĂILĂ IOAN: Nu! Staţi! Avans! Avans! Deci, eu dacă… eu n-am dorit această cifră… De-aia am zis să facem calculu’…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră ştiţi cu cine vorbiţi! Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Eu ştiu cu cine vorbesc…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Până la urmă tre’ să deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip …[neinteligibil]… Dar este un început foarte bun! Dacă mi-aduc o sută cincizeci şi eu zic că-mi aduc… o să vi-i dau dumneavoastră! Dacă aduc mai mult, până la trei sute, iau eu o sută cincizeci… dacă aduc peste trei sute, iar împărţim în două! Corect? Asta este ceea ce vorbim şi ceea ce o să discutăm şi cu ei!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Acuma, mare atenţie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie îmi spuneţi când, trimit pe cineva, vă spune…

MIHĂILĂ IOAN: Vreţi banii afară?

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Aş prefera!

MIHĂILĂ IOAN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Deşi, ştiţi cum e cel mai bine ca să nu ne complicăm? Faceţi un offshore şi mi-l predaţi cu tot cu acte şi cu extrasu ‘ de cont. Sau dacă n-aveţi gata făcut şi durează discutăm altfel.

MIHĂILĂ IOAN: Nu, atuncea facem aşa! O să opereze această afacere cineva, ăştia care  ţi-au adus contractul. În acest contract o să se facă nişte contracte de comision. Şi atuncea vă fac un offshore, e o explicaţie, care operează direct în contract. Deci, ce rău e în asta?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dacă asta nu, n-avem cum să facă, pă, avem timp şi pentru avans?

MIHĂILĂ IOAN: Un avans o să-l dea, ce-o să dea, cum l-o da!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, poa’ să-l dea cash?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, eu vorbesc! N-am vorbit! Măi, ei astăzi mi-au dat informaţia asta.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

BRĂDEAN EUGEN: Eu cred că, eu cred ca să se facă în timp util, doar cash se poate da avans. Nu e…[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Eu n-o să solicit acest avans, chiar cash.

BRĂDEAN EUGEN: …[neinteligibil-vorbesc în acelaşi timp]… N-are cum!

MIHĂILĂ IOAN: Da, şi dacă e cash o sută cinci zeci vi-i dau eu!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu, nu, nu! Staţi un pic, că nu mi-i daţi mie! Deci, noi  n-o să ne întâlnim niciodată să-mi daţi bani!

MIHĂILĂ IOAN: De ce?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, eu, îmi spuneţi o parolă, vă trimit pe cineva, vă zice parola şi…

MIHĂILĂ IOAN: Eu vi-i dau dumneavoastră, nu altcuiva!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Atunci nu cash, că nu…

MIHĂILĂ IOAN: De ce Domn’e?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nu Domn’e! Nu vedeţi ce se întâmplă?

MIHĂILĂ IOAN: Domn’e eu, suntem nebuni la cap? Ce dracu!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu vedeţi ce se întâmplă? Nu Domn’e, eu nu pun mâna pe bani! Nu!

MIHĂILĂ IOAN: Hai Domn’e!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, ori cu cineva ori găsim un transfer.

MIHĂILĂ IOAN: Bine….

VULPESCU DUMITRU REMUS: Facem un transfer.

MIHĂILĂ IOAN: Cui i dai trebuie …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Vrei să-i dau eu?

VULPESCU REMUS: Eu nu pun mâna pe bani!

MIHĂILĂ IOAN: Eu pun mâna dacă…! Eu n-am luat bani în viaţa mea, dar ăştia ştiu de unde îi iau! Găsiţi formula!

BRĂDEAN EUGEN: Bine! Hai, că găsesc eu! Am găsit o formulă …[neinteligibil]…!

MIHĂILĂ IOAN: Găsiţi formula!

BRĂDEAN EUGEN: Formula e, formula e: îi iau eu şi-i predau cui îi spui, cui îi spui tu!

MIHĂILĂ IOAN: Eu cred că-i mai uşor, mai uşor de afară. Se dă direct afară.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră îi daţi lui, eu îi trimit lui pe cineva îi ia de acolo.

MIHĂILĂ IOAN: Da, da, eu mă descarc de problemă!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră vă descărcaţi şi eu nu pun mâna pe bani.

MIHĂILĂ IOAN: Da Domn’e!

BRĂDEAN EUGEN: Da, da și facem aşa!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nici o sută de euro.

MIHĂILĂ IOAN: Cum credeţi, poţi face!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nicio sută de lei.

MIHĂILĂ IOAN: Deci, eu astăzi, mâine discut cu ei de această formulă. Ok! Eu spun: “Băi, omu’ vrea în avans această cifră!”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dar cum facem după aia pentru restu’?

BRĂDEAN EUGEN: Acolo nu….

VULPESCU DUMITRU REMUS: Restu’ faceţi un offshore şi mi-l daţi cu totul sau vă dau eu un offshore.

MIHĂILĂ IOAN: Pentru restu’ îmi daţi un offshore care-l bag în acest contract şi partea dumneavoastră vine direct la dumneavoastră în fiecare lună, că contractul se operează lunar.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu! Unde? N-ai zis aşa!

BRĂDEAN EUGEN: Nu, n-am, n-am ştiut nici eu asta! Nu aşa…

MIHĂILĂ IOAN: Păi, cum? Da’  nu este decontare lunară?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, da’ nu încheiem contractul o dată şi după facem… HIDRO n-are clauză de denunţare!

BRĂDEAN EUGEN: Da, n-are clauză de denunţare!

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu, contractul îl încheiaţi cu el, încheiaţi cu ălalatu’, de fapt. N-o să aveţi treabă cu HIDRO, aveţi treabă cu ăsta de cumpără. Offshorul face un contract cu ăsta de cumpără de comision zero.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi-şi ia comision când ăla încheie contractul.

MIHĂILĂ IOAN: Nu. Când ăla face plata vă dă comisionul. Aşa-i normal!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Staţi Domn’epuţin! Deci, cumpărătorul o să tot plătească la HIDRO timp de patru ani.

MIHĂILĂ IOAN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Noi nu încasăm comisionul în patru ani? Sau încasăm comisionul în patru ani?

MIHĂILĂ IOAN: …[neinteligibil]… Acest avans…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vezi, că mi-ai zis altceva!

BRĂDEAN EUGEN: N-am ştiut nici eu asta! N-am ştiut! Pe cuvânt că n-am ştiut!

MIHĂILĂ IOAN: Acum cu acest avans este neobişnuit. De obicei nu se plăteşte avans, dar eu am să forţez această chestiune. Deci, am să propun această chestiune şi suntem legaţi de el patru ani.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Îhî!

MIHĂILĂ IOAN: Şi eu aş fi vrut să-mi dea banii înainte.

BRĂDEAN EUGEN: Nu, n-am ştiut! N-am ştiut nici eu!

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu, eu cer o sută cincizeci minim! Nu-s tâmpit la cap! Ce, domn’e! De cât timp o ai… Afacerea asta o pregătesc de foarte mult timp. De foarte, foarte mult timp! Cred că este o afacere care poate să funcţioneze bine! Şi o să mai vedem și al…

VULPESCU DUMITRU REMUS: La un preţ decent, la un preţ decent…

MIHĂILĂ IOAN: Sigur că da, sigur. Funcţionează bine şi nu distrugem nicio parte nici cealaltă. Este o chestiune care este bună şi pentru HIDROELECTRICA. Că de patru ani de zile posesorii sunt cetăţeni din cercuri…

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Aşa, mai departe, deci… O să faceţi, îmi luaţi un offshore, o să fac şi eu unu sau una sau facem peste o săptămână două, care face un contract cu ei.

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Se întâmplă, domn’e, că nu suntem nebuni, ce…? Astea sigur se întâmplă, dar trebuie s-o facem şi repede.

BRĂDEAN EUGEN: Şi oricum…

MIHĂILĂ IOAN: Şi trebuie s-o facem săptămâna asta. Că dacă vine STĂNCULESCU, o să-l dinamităm.

BRĂDEAN EUGEN: Şi oricum forma contractului va fi aceiaşi, ca să fie sigur încheiat aia cu offshore-u’ …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Gândiţi-vă la ce contract vreţi să-l facem cu offshore-u’ ca să fie sigur…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun, hai, să zicem că asta-i rezolvată, avansu’ e rezolvat. Când aprobă C.S.-u’?

MIHĂILĂ IOAN: Trebuie să…

VULPESCU DUMITRU REMUS: La licita… Aprobă pentru licitaţia din douăzeci şi nouă? Sau o retrag p-asta, o las să se anuleze şi vin cu alta?

MIHĂILĂ IOAN: Nu, eu zic s-o luăm p-asta şi s-o aprobăm mâine sau vineri cel târziu.

BRĂDEAN EUGEN: Aşa ar fi cel mai grabnic.

MIHĂILĂ IOAN: Ar fi bine s-o băgăm mâine peste… Tratează tu cu BORZA, fă-i curte lu’ BORZA, cântă-i la ureche…

BRĂDEAN EUGEN: O să… Da, bine, eu o să trimit cu… O să trimit cu…

MIHĂILĂ IOAN: Nu vă băgaţi în seara asta, lăsaţi-l pe el!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu nu vorbesc cu nimeni.

MIHĂILĂ IOAN: Deci, noi ştim decât că noi doi …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici cu dumneavoastră nu vroiam să vorbesc da’ m-a pus…

MIHĂILĂ IOAN: N-aveam încotro, n-aveam încotro, singuru’ …[neinteligibil]… Adică, fetele putea fi, fetele două. Şi cu BORZA …[neinteligibil]… Deci, eu am voturile, da’ restu’…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră aveţi patru, eu sunt al cincilea, saşe, şapte, BORZA şi TRUŢĂ… Da’ aicea nu trebuie să iasă nici scandal, că eu vă…

BRĂDEAN EUGEN: Asta-i  …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vreau să vă atrag atenţia un lucru!

MIHĂILĂ IOAN: Vorbiţi cu BORZA că el o mângâie pe …[neinteligibil]… şi el mi-i descrie ca pe… Are influeţe asupra lor, ce să mai…

BRĂDEAN EUGEN: Eu o să-i încerc ca să-i descriu pe ambele …[neinteligibil]… constructiv.

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Eu zic că totuşi mai bine trebuie băgată mâine în C.S..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mâine? Trebuie să rezolvăm un pic avansu’ nu se… Deci, nu, serios, nu e, nu e nimic clar.

MIHĂILĂ IOAN: Păi, eu am venit pentru asta! Păi, eu am venit pentru asta!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mă mai gândesc şi eu da’…

MIHĂILĂ IOAN: Nu, gândiţi-vă bine, dar nu aveţi ce pierde atâta timp cât intervin eu, plătesc eu dacă nu… Păi, vorbiţi cu un om serios, nu… Zic să-l băgăm mâine în C.S.-u’, de ce? Că putem să ţinem contractu’ pe loc. Nu-i obligatoriu dacă obţinem aprobarea C.S.-ului, să faci şi contractu’ cu ei. Eu zic c-am obţinut aprobarea C.S.-ului… Bine, da’ nu-i o promisiune de C.S.-u’, dar apucă avansu ‘, domn’e, eu lucrez cu ei de patru luni. Am luat de la …[neinteligibil]… Nu e vorba de avans, eu nu-mi pun problema avansului, problema mi-o pun ca să se întâmple aceasta treabă. Avansu’ dacă, Doamne fereşte, îl dau eu. Îţi dau eu banii şi …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Foarte bine, atuncea mâine îmi daţi banii şi o rezolvăm.

MIHĂILĂ IOAN: …[râde]... Nu, dacă, eu am venit pentru această garanţie, că dacă ei nu-l dau, îl dau eu. Da’ tre’ să luăm de la ei, normal, da’…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vorbiţi cu ei şi… s-o mişcăm cumva. Pentru mâine, mâine la ora cinşpe…

MIHĂILĂ IOAN: Domnu’ VULPESCU! Vorbiţi cu un om de afaceri, nu …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Sunt foarte… altminteri n-aveam discuţia asta. N-aveam  discuţia asta.

MIHĂILĂ IOAN: Nu mai insistaţi pe tema asta. Păi… lăsaţi aşa. Avansul consideraţi-l că-l dau eu.

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Păi, da! Păi, şi la mine este la fel. Este identic. Lăsaţi-l dracu de avans! Am zis că vi-l dau eu dacă… ce naibii! Dacă nu vi-l dă ei, vi-l dau eu! Ce? Pe mine mă interesează să am acest contract. Pe mine nu mă interersează avansu ‘ ăsta. Asta, mă interesează, că e vorba de altă cifră…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mă mai lăsaţi un pic. Mă mai gândesc… Mai…

MIHĂILĂ IOAN: Gândiţi-vă pozitiv!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vă mai transmit prin el mai târziu.

MIHĂILĂ IOAN: Î… transmiteţi aşa, ca să aprobăm mâine. E bine? Că… dacă mâine primesc ordin să-l scot pe el?

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: E… Aşa. Deci, dacă ei or să dea o sută cincizeci, ăia vă aparţin! Dacă or să dea trei sute, jumate’ îmi aparţin. Dacă or să dea mai mult de trei sute, împărţim în două ce e peste, că n-avem…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu-i nevoie să dea mai mult!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, staţi puţin! Pe mine mă interesează să dea o sută cincizeci, ca să fiți liniştit!

In continuarea demersurilor sale infracționale, la data de 22.10.2013, cu ocazia ședinței Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica, inculpatul Mihăilă Ioan l-a abordat pe numitul Vulpescu Remus căruia i-a oferit o dată în plus garanții cu privire la faptul că le-a solicita persoanelor interesate de încheierea contractului suma de 200.000 euro (150.000 euro pentru Vulpescu Remus, 40.000 euro pentru sine și 10.000 euro pentru inculpatul Brădean Eugen), manifestându-și totodată disprețul față de membrii Directoratului care nu aprobaseră anterior propunerea inculpatului Brădean Eugen de avizare a notei privind înaintarea către Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica a propunerii de acceptare a ofertei S.C. Energon Power and Gas S.R.L. Cluj.

MIHĂILĂ IOAN: După ce-am vorbit ieri, am avut o întâlnire cu… la CONEL. Şi le-am pus sula-n coaste! Zic:”Domn’e, la semnarea contractului tre` să daţi minim o sută cincizeci de mii! Nu le-a cerut două sute!” …[neinteligibil]… sunt om foarte corect! Îi dăm zece lu` BRĂDEAN, că are și el niște costuri, patruzeci să iau eu… Și pen…

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Da’ nu e treaba mea… diferenţa!

MIHĂILĂ IOAN: Nu, stai că vorbim omeneşte! Da? Şi patruzeci să iau eu, și o sută cincizeci. Oamenii s-au dus să facă presiuni către înalt. Ăsta …[neinteligibil]… mi-a spus cam poimâine. Că fără asta nu se semnează contractul. Am îndeplinit această cerinţă. Azi am venit în Directorat. Acum am venit. …[neinteligibil]… l-am instrumentat dimineaţă. S-au dus! O lepădătură! O lepădătură! AGLICERU şi cu BRĂDEAN au mers pentru.

VULPESCU DUMITRU-REMUS: AGLICERU s-a abţinut.

MIHĂILĂ IOAN: S-a abţinut pentru că BRĂDEAN a fost împotrivă.

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Nu BRĂDEAN, BRĂDEAN a fost pentru.

MIHĂILĂ IOAN: Domnu’… nu, TELEANU!

VULPESCU DUMITRU-REMUS: TELEANU… TELEANU a fost împotrivă?

MIHĂILĂ IOAN: Total!

Totdată, același inculpat Mihăilă Ioan a desfășurat activități de convingere a patru dintre membrii Consiliului de Supraveghere în vederea aprobării în cadrul acestui for, a unei decizii de amânare pentru data de 28.10.2013, a notei de fundamentare întocmită de inculpatul Brădean Eugen, asta în ideea respectării termenului de acceptare a ofertei S.C. Energon Power and Gas S.R.L., stabilit pentru data de 29.10.2013, în caz negativ oferta urmând a fi anulată.

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu! Ce facem? Nu că… nu… Ce facem? Eu i-am spus lui BRĂDEAN s-o bage în Consiliul de Supreveghere. I-am luat pe-ai mei, toţi patru, înţelegi, s-o amânăm pe luni. Că marți ţi-l dă aprobat. Deci, luni trebuie aprobată şi marţi să semnăm …[neinteligibil]…. S-o amânăm pe luni, pe luni. Hotărârea ca să documenteze că ăsta ori că… ăsta al meu… Cum îl cheamă? GROŞEANU de când îl bagă ministru în seamă a luat-o în sus. Ce dracu! Cele mai multe …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Nu e tâmp, prostii nu spune!

MIHĂILĂ IOAN: Nu, da’… în sfârşit…! El nu ştie de înţelegerea şi despre ce, că de asta nu ştie nu ştie nimic săracul! Ăsta se uită după salariu şi după ce mai e pentru el.

VULPESCU DUMITRU-REMUS: A, mă rog! Şi probabil că vrea să facă şi el carieră, dar asta e!

MIHĂILĂ IOAN: Ce carieră? Ce avem de făcut? De aia am vrut să fug, să vorbim aşa în linişte. Fetele sunt de acord să amânăm până luni. …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU-REMUS: N-avem procedură să amânăm până luni. N-avem procedură! Cinci zile termen de convocare.

MIHĂILĂ IOAN: Şi azi în cât este? E bine!

CITEȘTE AICI REFERATUL INTEGRAL