3.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 10:43

Ioan Chelaru: Votul pentru Gabriel Oprea nu poate fi reluat

spot_img

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a declarat joi, pentru Mediafax, că, indiferent cine cere reluarea votului în cazul Oprea, acest lucru nu se poate întâmpla, sugerând că singura soluţie pe care o mai are Gabriel Oprea este demisia din Parlament.

„În actualele prevederi ale Constituţiei, legii răspunderii ministeriale şi regulamentului Senatului, cele trei acte normative care sunt aplicabile în speţă, nu avem niciun motiv şi nu există nicio prevedere care să determine reluarea unui vot definitiv, al cărui rezultat a fost consfinţit printr-o hotărâre, negativă, e adevărat, cum a cerut Curtea Constituţională, în speţa Şova, care este şi publicată în Monitorul Oficial. Subiectul este, din punctul meu de vedere, închis”, a declarat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice.

El a mai spus că votul ar putea fi reluat doar în condiţiile în care CCR ar da o decizie care ar spune că a fost un incident procedural şi s-a aplicat greşit un act normativ. „Indiferent cine cere, că cere un partid, că cere inclusiv un senator, chiar cel în speţă, votul nu poate fi reluat. Iar dacă cere dl. Oprea, el poate lua orice decizie. Până la urmă nici demisia nu e de neavut în vedere”, a adăugat Chelaru.

În opinia sa, decizia invocată de liberali se referă la o altă problemă. „PNL a invocat decizia 223/2016, care se referă la cu totul altă situaţie, nu are nicio legătură cu speţa. Articolul 64 din Constituţie se referă la organizarea internă a Parlamentului, la bugetul Parlamentului, la alegerea organelor interne şi aşa mai departe”, a conchis Ioan Chelaru.

Liberalii au anunţat joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis Mediafax, că vor solicita reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea şi îi cer liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie de acord cu reluarea procedurii. Liberalii spun că senatorii PNL au votat ”deschis şi favorabil continuării anchetei penale” şi că voturile împotrivă au venit de la ”PSD, ALDE şi acoliţii”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democraţii nu vor bloca reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea şi că „PSD nu va avea nicio ezitare dacă se va ajunge în această situaţie”.

Ulterior, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a scris şi el pe Facebook că îi va cere preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună încă o dată la vot cererea DNA în cazul său, iar colegilor săi să voteze pentru începerea urmării penale, după ce, la votul de luni, i-a rugat să-l apere.

Valeriu Motoc