19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:02
No menu items!

Investitorul lui Radu Mazăre, la DNA într-un nou dosar de evaziune şi spălare de bani

spot_img

Avram Morgenstern a venit însoțit de avocat

Avraham Morgenstern 2

Afacerea din construcţii a lui Avram Morgenstern a intrat în insolvenţă după ce DNA a deschis un dosar privind şpăgile plătite fraţilor Mazăre pentru a câştiga licitaţii la Constanţa.

Informaţiile privind posibila implicare a primarului Radu Mazăre şi a partenerului acestuia de afaceri – Sorin Strutinsky într-un nou dosar la DNA au fost negate până acum oficial de către biroul de presă al instituţiei. Pe parcursul verii, procurorii anticorupţie au continuat doar procedurile de percheziţie informatică la computerele ridicate în timpul unor percheziţii care i-au vizat pe toţi partenerii de afaceri şi administratorii firmelor care au „cărat” terenurile retorcedate ilegal la Constanţa sau au câştigat licitaţii publice la malul mării.

Instanţa Supremă a refuzat de mai multe ori până acum cererile lui Morgenstern de a părăsi România în timpul acestei anchete a DNA, dar şi pe cele ale lui Radu Mazăre de ridicare a controlului judiciar. Dosarul îl vizează inclusiv pe fratele senator al acestuia – Alexandru Mazăre, în conturile căruia ar fi fost viraţi, conform anchetatorilor, bani trecuţi prin conturile lui Elan Schartzenberg cu misiunea de a obţine, pentru conaţionalul său, contracte privilegiate la Constanţa.

Afacerisul Morgenstern şi primarul Mazăre sunt cercetaţi de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, în dosarul campusului social „Henri Coandă”. De altfel, la începutul lunii aprilie, cei doi au fost reţinuţi şi duşi la arestare, dar judecătoarea Rodica Cosma, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis punerea în libertate atât a lui Radu Ştefan Mazăre, cât şi a lui Avraham Morgenstern.

Avram Morgenstern este patronul Shapir Structures, firma care a construit în Constanța campusul social Henri Coandă. Procurorii DNA spun că pentru obținerea acestei lucrări, Morgenstern i-ar fi dat șpagă primarului Radu Mazăre. Suma reclamată de procurori este de 175.000 de euro, bani pe care primarul i-ar fi  primit în mai multe tranșe, în contul unei firme pe care i-o deschisese în lsrael chiar Elan Schartzenberg. Societatea şi-a depus cererea de intrare în insolvență pe 25 iunie, iar magistrații  au admis solicitarea chiar la primul termen. Următorul termen fixat pentru continuarea procedurii este 22 octombrie.

Prejudiciul estimat în noul dosar – 10 milioane de euro

Societatea Shapir Structures S.R.L. s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu în sumă totală de 45.694.558,5 lei (peste 10 milioane de euro) compus din: 27.723.810,65 lei taxa pe valoarea adăugată şi 17.970.747,85 lei impozit pe profit.

În acest sens, administratorul societății, Morgenstern Avraham, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obținute din 3 contracte încheiate cu RAEDPP (EXPLOATAREA DOMENIULUI PUBLIC ŞI PRIVAT) Constanța și Confort Urban S.R.L. Constanța în sumă totală de peste 150 de milioane lei și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures S.R.L., iar, pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 milioane lei, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants ltd Cipru și Comrad Leasing ltd Cipru, controlate tot de inculpatul Morgenstern Avraham.
Veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din următoarele contracte:
– contractul încheiat la 22.12.2011, între SHAPIR STRUCTURES SRL şi R.A. EXPLOATAREA DOMENIULUI PUBLIC ŞI PRIVAT Constanţa, având ca obiect proiectarea și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente” – Campus social Henri Coandă, venituri neînregistrate corespunzător – peste 40 de milioane lei;
– contractul încheiat la 10.12.2008 de SC SHAPIR STRUCTURES SRL cu SC CONFORT URBAN SRL Constanţa, având ca obiect Reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa şi
– contractul încheiat la data de 23.02.2012, încheiat de SC SHAPIR STRUCTURES SRL cu SC CONFORT URBAN SRL Constanţa, având ca obiect Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din Mun. Constanţa, inclusiv marcaje valoarea totală a veniturilor neînregistrate – peste 100 milioane lei.
Pe de altă parte, au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 milioane lei, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile controlate de inculpat, Larton Consultants ltd Cipru (în sumă totală de 32.465.159,34 lei în perioada 2009-2011) și Comrad Leasing ltd Cipru (în sumă totală de 32.638.530,02 lei în perioada 2011-2014), în baza următoarelor contracte:
– Contractul încheiat la 16.01.2009 între SC SHAPIR STRUCTURES SRL, în calitate de beneficiar şi LARTON CONSULTANTS LTD Cipru, în calitate de prestator. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar – fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de către prestatorul LARTON CONSULTANTS LTD – Cipru pentru beneficiar SHAPIR STRUCTURES SRL. Durata contractului a fost stabilită la 3 ani, iar valoarea totală a contractului a fost de 3.500.000 EUR.
– În data de 01.09.2010, la contractul menţionat mai sus a fost încheiat Actul adiţional nr. 1 prin care valoarea totală a contractului a fost suplimentată cu suma de 4.500.000 euro. Nu este justificată în niciun fel această majorare de valoare, nu se arată ce servicii suplimentare îi sunt necesare societății Shapir Structures S.R.L. și pe care ar urma să le presteze societatea Larton Consultants ltd; În perioada 06.02.2009 – 04.10.2011, în contabilitatea SC SHAPIR STRUCTURES SRL au fost înregistrate facturi emise de LARTON CONSULTANTS LTD în valoare totală de 32.465.159,34 lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate.
– Contractul încheiat la 01.08.2011, între SC SHAPIR STRUCTURES SRL, în calitate de client şi COMRAD LEASING LTD Cipru, în calitate de consultant. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar – fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management). În contract nu este prevăzut un preţ. În perioada 23.08.2011 – 18.02.2014, în contabilitatea SC SHAPIR STRUCTURES SRL au fost înregistrate facturi emise de COMRAD LEASING LTD Cipru în valoare totală de 32.638.530,02 lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă