18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:00
No menu items!

Investitorii turci se plâng de nivelul TVA din România și de regimul importurilor din Turcia

spot_img

Investitorii turci se plâng de nivelul TVA din România și de regimul importurilor din Turcia

Investitorii turci au reclamat marți, într-o întâlnire cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, nivelul ridicat al Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) din România, dar și reglementările legate de regimul importurilor din Turcia, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

”Investitorii turci au prezentat unele dintre problemele cu care se confruntă în derularea activităţilor din România. Printre acestea au menţionat nivelul ridicat al TVA-ului, inclusiv cel pentru produsele alimentare, perioada mare pentru evaluarea şi aprobarea proiectelor finanţate prin fonduri europene, reglementări legate de regimul importurilor din Turcia, precum şi disfuncţionalităţi în prelungirea permiselor de şedere temporară”, se precizează în comunicat.

Vosganian s-a întâlnit cu o delegație a Asociației Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD). În cadrul întâlnirii s-a convenit la, în cursul lunii septembrie a acestui an, să se organizeze la București un Forum de afaceri la care să participe oameni de afaceri turci din România.

În primul trimestru al acestui an, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat peste 1 miliard de euro, în creștere cu aproape 13% față de intervalul similar al anului 2012. Exportul a însumat peste 651 de milioane de euro, în creștere cu 24,5%, iar importul a fost 424 de milioane de euro, cu 1,5% mai mic decât în primul trimestru al anului 2012.

Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea României cu 227,5 milioane de euro. La 30 aprilie 2013 erau înregistrate în România 13.148 de societăţi comerciale cu capital turc.

După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada 1991 – aprilie 2013, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă, după numărul de societăţi înregistrate în România.

Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce în România, directe și indirecte (realizate prin societăţile înregistrate în alte state), depăşesc suma de 4 miliarde de euro (respectiv 5,5 miliarde de dolari).

C.C.