4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 12:19
No menu items!

Investitorii mexicani văd România ca o poartă de intrare în Rusia

spot_img

Investitorii mexicani văd România ca o poartă de intrare în Rusia

Investitorii mexicani i-au transmis ministrului Economiei, Varujan Vosganian, că cel mai atrași sunt de cota unică de 16%, dar și de poziția georgrafică strategică a României, pentru a intra în Europa de Est, dar mai ales în Rusia.

Vosganian se află în perioada 15-17 iulie în Mexic, împreună cu o delegație a Ministerului Economiei și a unei misiuni economice de promovare a industriei navale.

”Interesul partenerilor mexicani a fost unul crescut, punctele atractive pentru posibilii investitori fiind un nivel de impozit competitiv (16% în ISR), precum şi poziţia geografică strategică pentru a intra în Europa de Est, mai ales în Rusia, una dintre cele mai mari pieţe din regiune”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Principalul obiectiv al misiunii economice în Mexic este, în opinia lui Vosganian, generarea de investiţii reciproce şi consideră că perspectivele sunt promiţătoare, având în vedere faptul că exporturile româneşti în Mexic au crescut în ultimii ani de peste patru ori, de la 19 milioane de dolari (2009) la 88 milioane de dolari (2012).

”Împreună cu reexporturile, volumul este de 173 milioane de dolari, cu un excedent al balanţei comerciale de 49 milioane de dolari faţă de Mexic”, se precizează în comunicatul ministerului.

Cooperarea în producţia de componente auto şi explorarea rezervelor de petrol, între operatori economici români şi mexicani, ar putea crește, în opinia oficialilor români, schimburile comerciale cu Mexic.

”Pentru stimularea investiţiilor în ambele sensuri, Guvernul României intenţionează privatizarea activităţilor în sectoarele de energie electrică, gaz, cărbune, căi ferate, industria aeronautică, industria de apărare şi minerale neferoase. Sunt, de asemenea, sprijinite proiectele noi, care implică valorificarea experienţei româneşti în industria echipamentelor pentru extracţia, transportul şi procesarea petrolului”, a mai transmis Ministerul Economiei.

Și în 2011, Mexicul a fost cel de-al doilea partener comercial al României în America Latină, cu un volum al schimburilor comerciale de 263 de milioane de dolari.

C.C.