21.9 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 10:50
No menu items!

Investițiile anunțate de Ameropa la Azomureș au început printr-un contract de 75 de milioane de euro

spot_img

Investițiile anunțate de Ameropa la Azomureș au început printr-un contract de 75 de milioane de euro

Primul contract de modernizare a instalațiilor la compania Azomureș a fost semnat marți, în prezența ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini. Ameropa AG a anunțat, odată cu preluarea combinatului din Târgu Mureș în aprilie 2012, un plan de investiții de 200 de milioane de dolari.

Prin intermediul contractului semnat marți, compania Azomureș va demara procesul de modernizare a fabricii de producere Uree. Contractul se va derula în parteneriat cu firma Chemoprojekt din Cehia, iar valoarea acestuia se ridică Ia 75 de milioane de euro, durata de execuție fiind estimată la doi ani și jumătate.

Cifra de afaceri a combinatului Azomureș a scăzut, în primele nouă luni ale anului trecut, cu 1,5% față de perioada similară din 2011. Astfel, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,27 miliarde de lei, față de 1,29 miliarde de lei.

Veniturile totale ale companiei au scăzut, în primele nouă luni ale anului trecut, cu 5,5% față de perioada similară din 2011, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 2,4%. Azomureș a încheiat primele trei trimestre cu un profit net 193 de milioane de lei, față de 288 de milioane de lei în perioada similară din 2011.

Azomureș Târgu Mureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Fondată in 1948, Ameropa Holding este un trader internaţional de cereale şi îngrăşăminte, având capital privat elveţian. La nivel mondial, Ameropa are 4.875 de angajaţi.

Achiziționarea Azomureș de către elvețieni în 2012, în valoare de 54 de milioane de euro, a reprezentat una dintre cele mai importante tranzacții de pe piață anul trecut. Ameropa a preluat 20,62% din acțiunile producătorului de îngrășăminte chimice.

Cosmina Croitoru