9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 11:34
No menu items!

Invazie de urși în Harghita. Animalele au intrat în curți, într-un hotel și pe peronul gării

spot_img

Jandarmii din Harghita au fost solicitaţi să intervină de mai multe ori, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru îndepărtarea unor urşi, animalele aflându-se pe peronul gării, în bucătăria unui hotel şi în curţile oamenilor.

Potrivit Jandarmeriei Harghita, au fost primite 12 apeluri prin 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Băile Tuşnad, Borsec şi Topliţa.

Patru apeluri au fost înregistrate vineri, 9 iulie, începând cu ora 21.06, trei din staţiunea Băile Tuşnad şi unul din Borsec.

 Sâmbătă au fost înregistrate alte şapte apeluri, patru din Băile Tuşnad şi trei din municipiul Topliţa.

“Primul apel a fost făcut la ora 00.01, fiind semnalată o ursoaică cu pui pe peronul gării din staţiune, aceasta fiind îndepărtată înspre pădure. Noaptea s-a încheiat cu un apel făcut de către un domn, prin care se semnala prezenţa unei ursoaice cu pui în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad. Un echipaj de ordine publică, format din poliţist şi jandarm a reuşit scoaterea acesteia din interiorul clădirii şi îndepărtarea înspre pădure, în afara zonelor locuite”, mai precizează Jandarmeria.

Trei apeluri au fost făcute, într-un timp foarte scurt, din Topliţa, începând cu ora 13.00, fiind observat un urs care se deplasa prin curţile caselor, inclusiv prin râul Mureş. La faţa locului au fost trimise atât echipaje de jandarmerie, cât şi echipaje de poliţie, într-un final, ursul părăsind zona unde fusese semnalat.

Ziua de sâmbătă a fost încheiată de două apeluri făcute din Băile Tuşnad, la o distanţă de două ore, în ambele cazuri jandarmii îndepărtând urşii înspre pădure.

Duminică, la ora 20.44, jandarmii au fost solicitați să intervină în apropierea unui hotel din Băile Tuşnad. Ursul se afla în apropierea unui tomberon şi se hrănea cu resturi alimentare.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

Jandarmii reamintesc oamenilor ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

                                                                                                                    Adina Silav