11.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 21:33

Inundații DEVASTATOARE în SUA: nouă morți / VIDEO

spot_img

Inundațiile devastatoare înregistrate începând de joi în statul Carolina de Sud au ucis nouă persoane și au privat zeci de mii de americani de energie electrică și apă potabilă, au raportat luni autoritățile care au trebuit să gestioneze și repararea mai multor diguri rupte de viituri.

“Nouă oameni au murit din cauza vremii”, a declarat guvernatorul din Carolina de Sud, Nikki Haley, la o conferință de presă ținută la periferia Columbiei, capitala statului, grav afectată de intemperii.

Guvernatorul raportase cu o zi înainte trei decese, spunând că precipitațiile au atins un “nivel milenar” (care apare statistic o dată la o mie de ani), în unele zone ale statului.

O masă de aer tropical încărcat de umiditate se află la originea ploii care cade în zona de sud-est a SUA.

Mai multe diguri din orașul Columbia au cedat începând de vineri sub presiunea precipitațiilor-record, a recunoscut primarul Steve Benjamin.

“Deoarece alte cel puțin două baraje ar putea fi în pericol, am trecut la evacuarea voluntară” a locuitorilor din zonele vizate, a spus el la CNN. “Ploaia s-a oprit, dar inundațiile nu s-au oprit”, a adăugat primarul.

Garda Națională a adunat, în după-amiaza zilei, saci mari de nisip pentru a consolida breșele din diguri.

Un camion al Gărzii Naționale a inspectat una dintre zonele afectate, la sfârșitul zilei de luni, aproape de un râu mic, Gills Creek, care a provocat deja inundații majore după ce s-a revărsat duminică.

Ploile torențiale care au depășit 35 de centimetri de apă în centrul istoric Charleston, situat mai la est de coastă, a dus la numeroase evacuări și peste 900 de persoane au fost adăpostite luni în 25 de centre de urgență, potrivit guvernatorului, citat de AFP.

Aproximativ 550 drumuri și poduri au fost închise circulației și cel puțin 25 de elicoptere sunt implicate în evacuări, au mai precizat autoritățile.