15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 20:40
No menu items!

Inundațiile fac din nou ravagii în țară. Care este „bilanțul” ultimelor 24 de ore

spot_img

Zeci de gospodării şi locuinţe au fost inundate în mai multe localităţi din ţară, în urma ploilor abundente din ultimele zile.

inundatii

Furtunile care au pus stăpânire pe mai toată țara, în ultimele două zile, au efecte dezstruoase pentru mii de români.

Copaci doborâţi de vânt şi localități „în beznă”, în Prahova şi Dâmboviţa

Mai multe zone din judeţele Prahova şi Dâmboviţa au fost afectate de vântul puternic. În ultimele 24 de ore, echipele de intervenţie ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din cele două judeţe intervin pentru înlăturarea unor copaci doborâţi.

Astfel, în judeţul Prahova, mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, pe DN 1, în localitatea Româneşti, pe gardul unei gospodării, în localitatea Ţânţăreni, pe DN 1 A, în localitatea Cheia, dar şi pe Valea Prahovei, pe DN 1, în staţiunea Buşteni.

La Ploieşti, un pom dezrădăcinat a căzut peste acoperişul unei case, pe strada Semenicului, avariind atât acoperişul imobilului, cât şi o parte din gard. În judeţul Dâmboviţa, militarii ISU au intervenit pentru înlăturarea unui copac în oraşul Găeşti.

Potrivit unei informări date publicităţii de Prefectura Dâmboviţa, joi se înregistrează 84 de deranjamente colective care afectează sute de abonaţi din localităţile Conţeşti, Cornăţelu, Ulieşti, Văcăreşti, Ocniţa, Comişani, Vişina, Vârfuri, Valea Mare, Dragodana, Corbii Mari, Potlogi şi Răcari. Zeci de angajaţi ai companiei de electricitate de află pe teren şi lucrează pentru remedierea avariilor.

Subsolurile a trei spitale şi a zeci de imobile, inundate la Timișoara

Subsolurile a trei spitale şi a zeci de imobile din Timişoara au fost inundate în urma ploilor din noaptea de miercuri spre joi, două viaducte şi un pasaj fiind impracticabile, iar sub pasajul respectiv două persoane au rămas blocate aproximativ jumătate de oră în maşinile în care se aflau.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Banat” a transmis, joi, într-un comunicat de presă, că pompierii au fost solicitați să intervină în 56 de cazuri, majoritatea cererilor fiind de evacuare a apei din subsoluri, în urma ploilor abundente.

În cursul nopţii de 14 spre 15 mai a.c., în municipiul Timişoara, au fost înregistrate 56 de solicitări la care s-a intervenit punctual, în funcţie de natura urgenţei şi de disponibilitatea forţelor. Cele mai afectate zone au fost partea de nord şi de est a Timişoarei, precum şi zona centrului istoric, unde au fost înregistrate cele mai multe subsoluri inundate„, arată reprezentanții ISU.

În plus, viaductele Popa Şapcă şi Gheorghe Lazăr, precum şi pasajul Jiul au fost impracticabile, fiind blocată circulaţia rutieră timp de mai multe ore. 14 drumuri au fost impracticabile, iar două persoane au rămas blocate în maşinile în care se aflau, în zonele inundate.

Totodată, subsolurile Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, Institutului de boli cardiovasculare şi Spitalului de Oncologe din Timişoara au fost inundate, conducerile acestor unităţi medicale cerând ajutorul pompierilor pentru evacuarea apei.

Judeţul Timiş se află sub avertizare de Cod galben de ploi până joi, la ora 18.00.

 Zeci de gospodării inundate şi copaci doborâţi de vânt, în Buzău

Zeci de gospodării şi locuinţe au fost inundate şi mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt, unul căzând peste un autoturism, în urma ploilor abundente şi a vântului puternic înregistrat în judeţul Buzău.

În urma ploilor abundente, două căi de comunicaţie au fost inundate: pe DN 2 (E85), carosabilul a fost inundat în trei puncte, la Crucea Comisoaiei, ieşire municipiul Râmnicu Sărat şi limita judeţului Buzău spre Vrancea.

De asemenea, pe DN 10, aluviuni scurse de pe versanţi au inundat şoseaua în dreptul localităţii Sătuc, carosabilul fiind inundat şi la Lunca Cislăului. Din cauza vântului puternic, aproape 3.000 de consumatori au rămas fără electricitate în Cătina, Chiojdu şi o parte din localnicii din Mărăcineni. Tot la Chiojdu, vijelia a rupt un stâlp din beton.

Şase localităţi inundate în Argeş

Şase localităţi din judeţul Argeş au fost inundate în urma ploilor abundente din noaptea de miercuri spre joi, iar autorităţile din alte zece localităţi situate în aval de râurile Vedea şi Teleorman sunt în alertă, joi, în condiţiile în care aceste cursuri de apă înregistrează cote ridicate.

Prefectura Argeș a transmis, joi, într-un comunicat de presă că, în urma ploilor torenţiale din noaptea de miercuri spre joi, s-au produs inundaţii în localităţile Curtea de Argeş, Cotmeana, Băiculeşti, Ciofrângeni, Uda şi Vedea.

În plus, DN 7 C a fost închis, în dreptul comunei Ciofrângeni, în punctul „Piatra”, din cauza distrugerilor produse covorului asfaltic.

De asemenea, drumul naţional 73 C, care face legătura între Curtea de Argeş şi Râmnicu Vâlcea, a fost închis în urma unei alunecări de teren, produsă la kilometrul 60, in zona localităţii Piatra, fiind blocat tronsonul Tigveni – Blidari, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.

Zona a fost semnalizată, circulaţia fiind deviată pe DJ 678A, Tigveni – Deduleşti. În urma alunecărilor de teren din acea zonă au fost dislocaţi patru stâlpi din beton care susţineau reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Joi dimineaţă, aproximativ 1.000 de consumatori din localităţile Ciofrângeni, Drăganu, Cotmeana, Răteşti şi Băiculeşti nu aveau energie electrică. Alte aproximativ 3.000 de familii, care nu au avut electricitate în urma avariilor produse în noaptea de miercuri spre joi, au început să fie alimentaţi cu energie electrică, după ce echipele de intervenţie au reuşit să remedieze avariile produse pe reţea.

Reprezentanții Prefecturii mai precizează că autorităţile din zece localităţi situate în avalul râurilor Vedea şi Teleorman au fost înştiinţate şi li s-a recomandat să ia măsuri de prevenire şi de intervenţie rapidă în caz de necesitate, întrucât aceste cursuri de apă înregistrează cote ridicate. Localităţile unde s-ar putea produce revărsări ale apelor sunt: Costeşti, Buzoieşti, Ungheni, Izvoru, Popeşti, Recea, Morăreşti, Uda, Cuca şi Ciomăgeşti.

La solicitarea Instituţiei Prefectului, Consiliul Judeţean Argeş a alocat 20.000 lei pentru asigurarea de hrană şi apă pentru populaţia afectată de inundaţii.

7.000 de persoane din două comune, izolate după ce un drum a fost distrus de ape în Vrancea

Aproximativ 7.000 de persoane din comunele vrâncene Jitia şi Vintileasca sunt complet izolate, după ce drumul naţional 2N Dumbrăveni – Jitia – Vintileasca a fost distrus, în noaptea de miercuri spre joi, de ploile abundente.

Ploile însemnate cantitativ au produs o alunecare de teren pe DN 2N, între comunele Chiojdeni şi Jitia. Drumul naţional a fost afectat pe o distanţă de aproximativ o sută de metri, acesta devenind impracticabil. Se intervine cu utilaje contractate de CNADNR. Aprovizionarea se face prin transbordare. S-a luat legătura cu agenţii economici din comunele Jitia şi Vintileasca. Reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale apreciază că în jurul orei 15.00 se va putea relua circulaţia.

Prefectura Vrancea

comunicat de presă

Tot din cauza ploilor torenţiale, au rămas izolaţi şi localnicii din satul Plopu, comuna Gura Caliţei, unde apele au luat un podeţ, astfel că oamenii nu mai pot ieşi din sat.

Un podeţ din tuburi amplasat pe DC 154, comuna Gura Caliţei, a fost luat de ape, iar 372 de locuitori ai satului Plopu au rămas izolaţi. Ministrul apărării naţionale a fost înştiinţat despre această situaţie şi va trimite în zonă un pod de pontoane. Şi în comuna Vizantea Livezi, pe drumul care face legătura cu satul Mesteacăn, un podet din tuburi a fost distrus de ape”, mai precizează reprezentanţii Prefecturii.

De asemenea, potrivit Prefecturii, în noaptea de 14 – 15 mai, în jurul orei 06.00, o persoană a fost surprinsă de apele râului Putna şi s-a refugiat pe un dig, fiind salvată de echipele de pompieri de la Vidra. În plus, s-a intervenit pentru scoaterea apei din mai multe gospodării din comunele Vidra, Slobozia Bradului şi Gugeşti, iar în municipiul Focşani s-a intervenit pentru înlăturarea unui arbore căzut peste un autoturism pe strada Aleea Echităţii.

Situaţia este gravă şi în comuna Milcovul, satul Lămoteşti, unde joi, în jurul orei 9.00, apele râului Milcov s-au revărsat şi au inundat mai multe curţi, două case, drumul naţional 23, dar şi mai multe hectare de teren agricol. Apa din curţi şi de pe drum depăşeşte 30 de centimetri, iar oamenii încearcă să oprească şuvoaiele cu saci cu nisip şi pietrş. Tot în această comună, pompierii au salvat dintre ape mai multe animale.

Hidrologii au institut, joi, Cod roşu pe râul Putna, pe sectorul Mirceşti, la confluenţa cu râul Siret, în zona sectorului îndiguit Suraia, în opt localităţi din judeţul Vrancea fiind posibile inundaţii din cauza viiturilor.

Inundaţii în 17 localităţi, drumuri blocate și 17 familii izolate, în județul Vâlcea

Precipitaţiile abundente din ultimele ore au provocat inundaţii în 17 localităţi ale judeţului Vâlcea, în comuna Lădeşti 17 familii rămânând izolate după ce un drum a fost închis din cauza inundaţiilor, circulaţia pe mai mai multe tronsoane rutiere fiind restricţionată sau complet blocată.

Reprezentanții Prefecturii au precizat că ploile torenţiale din ultimele ore au inundat 26 de gospodării din localităţile Mitrofani, Băbeni, Drăgăşani, Ioneşti, Ştefăneşti, Suteşti, Stroieşti, Lădeşti, Olanu, Lungeşti, Şirineasa, Laloşu, Drăgoeşti, Şuşani, Păuşeşti Măglaşi, Orleşti şi Râmnicu Vâlcea.

Traficul rutier este fie complet închis, fie parţial restricţionat pe mai multe drumuri care s-au surpat în urma alunecărilor de teren ori sunt acoperite de ape.

Astfel, drumul sătesc Găgeni – Burlui din comuna Lădeşti a fost închis, fiind impracticabil, un număr de 17 familii din Lădeşti rămânând izolate.

În comuna Laloşu, un drum către cabana din localitate a fost, de asemenea, închis din cauza inundaţiilor, iar în comuna Stroeşti, satul Dianu, drumul comunal 132 s-a surpat pa o distanţă de 15 metri, din cauza unei alunecări de teren mai vechi care s-a reactivat în urma ploilor, pe acest drum circulndu-se în prezent pe o singură bandă.

R.D.