10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 13:37
No menu items!

Întreruperea fondurilor UE îngenunchează societatea civilă

spot_img

 

fonduri_europene

Întreruperea plăţilor fondurilor europene vine pe fondul incapacităţii administrative a autorităţilor române și duce în pragul falimentului mare parte dintre asociaţiile specializate în integrarea romilor, a persoanelor cu handicap şi a celor vulnerabile în România.

În acest context, asociațiile vor organiza miercuri acţiuni de protest în diverse oraşe.
“Nu putem continua proiectele finanţate de UE pentru că nu mai avem bani, însă nici nu putem să le oprim, deoarece obţinând aceste fonduri ne-am angajat faţă de Bruxelles să le finalizăm, în caz contrar riscând să dăm toţi banii înapoi”, precizează Amedeea Enache, directoare a fundaţiei Estuar, perfecționată în integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu deficienţe intelectuale.

Fondurile alocate de Comisia Europeană pentru sprijini a România să micșoreze diferenţa faţă de alte state membre  sunt dispuse prin intermederea guvernului român împuternicit de Bruxelles să aprobe cererile de finanţare şi să administreze rambursările efectuate de-a lungul punerii în aplicare a proiectelor.

Un raport de audit al Comisiei a depistat erori în evaluarea şi corectitudinea unor proiecte, Bruxellesul oprind plăţile în luna mai.

Oficialii și experții europeni au precizat că responsabil de asigurarea activității acestor proiecte în condiții adecvate se face guvernul, Bucureștiul urmând să asigure rambursările. Guvernul însă invocă lipsa fondurilor. Ca urmare a unor presiuni exercitate de unele organizaţii nonguvernamentale, a fost deblocată la sfârşitul lui septembrie suma de 110 milioane de euro menită să soluționeze un număr de aproximativ 1.500 de solicitări, alte mii rămânând pe lista de aşteptare.

Dacă România nu iși va schimba modalitatea de abordare, ea riscă să piardă, în contextul suspendării plăţilor, 100 de milioane de euro până la finalul anului şi 1,1 miliarde de euro în 2013.

Comisia Europeană va monitoriza progresele României și va lua o decizie cu privire la eventuala reluare a rambursărilor.