11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 13:05
No menu items!

Întrebări cheie pentru liberali

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Roşca Stănescu

Dacă PNL se concepe pe sine ca un fel de S.R.L., atunci întrebările de mai jos nu îşi au rostul. Sau, în orice caz, la ele nu trebuie să răspundă toţi liberalii. Ci doar o mână de persoane. Care se vor erija în conducători. Dacă însă PNL se recomandă ca un partid mare şi că cel mai mare partid al opoziţiei, atunci, pentru funcţionarea sa democratică şi pentru că viitorul formaţiunii politice să fie asigurat pe termen lung, niciuna dintre importantele decizii care se prefigurează nu poate fi bătută în cuie, fără consultarea tuturor membrilor partidului. Apare, aşadar, un set de întrebări indispensabile, pe care eu nu fac altceva decât să le enunţ în cele ce urmează.

1. Care este, în mod real, interesul cetăţenilor? Acela de a pune capăt definitiv regimului Traian Băsescu sau de a opri creşterea partidului stat alfat în mâna social-democraţilor?

2. Modul în care este reformat statul de către Guvernul PSD satisface dorinţele cetăţenilor? Le oferă acestora o garanţie că, în viitor, viaţa lor va fi mai sigură şi mai bună? Sau este necesar un alt tip de intervenţie asupra funcţionarii instituţiilor statului?

3. Relansarea României este asigurată prin modul în care, începând cu bugetul naţional, PSD înţelege să administreze economia şi finanţele ţării? Sau este indispensabilă o creştere masivă a investiţiilor şi o reducere semnificativă a impozitelor şi taxelor? Care este calea de urmat în beneficiul cetăţenilor României?

4. Funcţionează, în acest moment, cu adevărat statul de drept în România? Cât de aparate sunt puterile statului, fiecare în parte şi toate la un loc, de ingerinţe, de abuzuri şi de imixtiuni? Sunt cu adevărat separate puterile în stat? Este justiţia cu adevărat independenta? Este cetăţeanul suficient de aparat în fata corupţiei şi a violentelor de tot felul? Este el cu adevărat servit de justiţie în sutele de mii de cauze civile? Sau se impune, în viitor, o ajustare a procesului de reformare a statului de drept?

5. A greşit Partidul Naţional Liberal renunţând la alianţa cu PSD? Sau a procedat bine? Cine pune într-un pericol mai mare interesul public? Regimul Ponta sau regimul Traian Băsescu?

6. A greşit Calin Popescu Tariceanu faţă de PNL sau a greşit PNL faţă de Calin Popescu Tariceanu?

7. Este plecarea din Grupul ALDE la popularii europeni o soluţie greşită sau este o soluţie necesară şi utilă României?

8. Este momentul oportun pentru unificarea dreptei sau acest proiect trebuie amânat pentru un alt moment, post-Basescu?

9. Dacă se va face unificarea dreptei, trebuie exclus sau nu, fără echivoc şi de către toate partidele, Traian Băsescu ca parte a acestui proiect sau, dimpotrivă, el poate deveni parte şi poate să-şi adjudece, în perspectivă, conducerea unui Guvern al dreptei?

10. Trebuie că PNL să impună un candidat la prezidenţiale al său ori al dreptei? Şi cine ar trebui să fie această persoană?

Dacă liberalii reuşesc să răspundă cu sinceritate la întrebările de mai sus, atunci soluţiile pentru a ieşi din criza, pentru a se reseta şi pentru a se relansa vor veni de la sine. În mod natural. Pe o cale democratică. Şi vor fi, cu certitudine, adjudecate de întregul partid. Şi astfel va putea fi evitată o ruptură. Şi nu vor exista nici măcar aripi ori aripioare PNL. Ci dimpotrivă, liberalii vor fi şi mai uniţi. Dacă ştim să răspundem la întrebările de mai sus, atunci vom avea servit pe tavă, printr-o dezbatere responsabilă, nu numai calea de urmat, ci şi portretul robot al viitorului preşedinte, componenta cea mai bună a viitorului staff de conducere şi profilul corect al unui candidat prezidenţiale în măsură să câştige. Altfel, garantez că niciun sondaj de opinie şi nicio decize luată în bisericuţe de partid nu vor asigura succesul.