11 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 13:46
No menu items!

Interzis profesorilor să mai dea meditații elevilor cărora le predau la clasă. Sanctiuni disciplinare si penale dacă se încalcă ordinul

spot_img

Noua Lege a Educatiei interzice profesorilor sa faca meditatii cu elevii de la clasele la care predau. Vineri, 19 ianuarie, s-a oficializat Ordinul Ministerului Educatiei prin care se detaliaza pasii pe care-i urmeaza profesorii ca sa declare faptul ca nu isi mediteaza elevii de la clasa. In 1 februarie intra in vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileste obligatiile profesorilor de a completa declaratiile de interese, sub sanctiunile Codului penal.

Ordinul amintit pune in aplicare o prevedere din Legea Educatiei nr. 198 din 2023, Articolul 168 (3): „Pentru a asigura echitatea si obiectivitatea in activitatea de predare-invatare-evaluare, personalului didactic de predare ii este interzis sa desfasoare activitati de pregatire suplimentara contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este incadrat in anul scolar in curs, avand obligatia sa depuna eforturi pentru atingerea competentelor necesare de catre fiecare elev, prin activitatea la clasa si prin programele de invatare remediala.”

De asemenea, „(4) Pentru punerea in aplicare a dispozitiilor alineatului (3), la nivelul unitatilor de invatamant se constituie Registrul declaratiilor de interese.”

Registru electronic al declaratiilor de interese

„Modelul Registrului declaratiilor de interese si procedura de declarare a intereselor se aproba prin ordin al ministrului educatiei, in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.”

Pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, profesorilor le revine obligatia sa completeze declaratia de interese in care isi vor asuma faptul ca isi mediteaza elevii de la clasa, prevede Ordinul.

In fiecare unitate de invatamant se va desemna o persoana responsabila pentru gestionarea declaratiilor de interese.

In momentul primirii declaratiilor de interese din partea celor care au obligatia completarii lor, ele vor fi inregistrate in Registrul declaratiilor de interese. Acest registru se intocmeste in forma scrisa si electronica.

„Declaratiile de interese sunt publice, iar responsabilul de la nivelul unitatii de invatamant are obligatia de a le publica pe site-ul unitatii de invatamant, anonimizand datele cu caracter personal, cu exceptia numelui si prenumelui cadrului didactic”, se arata in Ordinul Ministerului Educatiei..

Nedeclararea meditatiilor pentru elevii de la clasa si clasele la care este incadrat profesorul constituie abatere disciplinara, potrivit Ordinului Ministerului Educatiei nr. 3.051 din 2024.

D.Constantin