1 C
București
sâmbătă, 6 martie 2021 - 16:30

Intervenție pentru salvarea unui copil căzut într-un puț. Arafat: Am trimis un aparat experimental

Pompierii intervin marți pentru scoaterea dintr-un puț de mare adâncime a unui copil în vârstă un an și opt luni, în apropiere de Roșiorii de Vede, în comuna Balta Sărată.

Zeci de pompieri, polițiști și medici fac eforturi pentru scoaterea copilului din puțul care are un diametru de doar 35 de centimetri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “AD Ghica” Teleorman, Gelu Dragomir, salvatorii au reușit să reducă riscul intrării copilului în stare de hipotermie, introducând în fântână aer cald și oxigen. Ei încearcă să salveze viața minorului prin scoaterea sa cu ajutorul cordițelor de salvare ori printr-un canal făcut cu ajutorul a două buldoexcavatoare.

Starea copilului este monitorizată în continuare cu ajutorul unor echipamente ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Teleorman, care permit introducerea unei camere video în puț. Copilul este blocat pe o pompă la 16 metri adâncime, puțul având o adâncime totală de 25 de metri.

Arafat: Am trimis la Teleorman un aparat experimental pentru intervenţii în locuri foarte înguste

Operaţiunea de salvare a copilului de doi ani căzut într-o fântână în judeţul Teleorman este una foarte complexă, un aparat experimental pentru intervenţia în locuri foarte înguste fiind trimis de la Bucureşti, potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

“Este o intervenţie foarte complexă, sunt trimise echipaje din Teleorman şi Bucureşti, este trimis un aparat experimental pentru intervenţia în locuri foarte înguste pe care este posibil să îl folosească. A fost trimisă şi o echipă medicală cu un elicopter SMURD, dar şi un alt elicopter care a adus aparatul respectiv, primul adjunct de la Situaţii de Urgență care a preluat coordonarea. Copilul este vizualizat printr-o cameră pusă la dispoziţie de către colegii de la Poliţie, care poate să îl urmărească, are lumină, căldură care este introdusă prin aparatele pe care le au pompierii. Să vedem ce decizie se va lua de către cei de la faţa locului şi care ştiu cel mai bine situaţia. Nu este nicio soluţie fără risc. Ei trebuie să stabilească care este cea mai bună metodă şi cea mai sigură. Copilul este conştient şi nu sunt semne că ar avea probleme medicale. Este un copil de un an şi 8 luni, e stresat, mai plânge, din cauza asta e dificil pentru că nu poţi comunica cu el”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Copilul a căzut, marți, în puț după ce a ieșit de sub supravegherea mamei.

R.D.

foto: ISU Teleorman