11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 13:00
No menu items!

Intervenţia asupra urşilor periculoşi se va putea face şi în afara localităților

spot_img

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, o Ordonanţă prin care se stabilesc condiţiile în care pot fi omorâţi urşii periculoşi. Deputaţii au eliminat, în comisii, prevederea privind intravilanul localităţilor, parlamentarii justificând această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice.

Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei cu 232 de voturi pentru, 30 de voturi contra şi 23 abţineri.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost adoptată de Senat şi a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaţilor în luna septembrie, de atunci fiind blocată în comisii.

Prin proiectul de Ordonanţă, se reglementa modul de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare, sau prin eutanasiere / împuşcare.

În comisia raportoare, s-a eliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan.

Deputatul UDMR Kolcsar Anquetil-Károly, de profesie medic veterinar, a declarat că problema urşilor necesită o rezolvare imediată.

”Am iniţiat, alături de parlamentari UDMR, un amendament care conţine extinderea posibilităţii de intervenţie în cazul atacurilor urşilor şi în extravilan, şi pe câmp şi pe potecile turistice. Astăzi votăm pentru salvarea de vieţi omeneşti”, a subliniat deputatul UDMR.

 

                                                                                                             Adina Silav