12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:39

Interpol cere arestarea miliardarului rus Serghei Pugacev

spot_img

Pugacev este acuzat de deturnare de fonduri şi escrocherie la scară mare

economica.net

Interpol a cerut, joi, arestarea imediată a miliardarului rus Serghei Pugacev, fost proprietar al magazinelor alimentare de lux Hédiard şi cotidianul francez France Soir, a anunţat organizaţia de poliţie internaţională pe site-ul său de Internet, potrivit AFP.

Fost apropiat al Kremlinului exilat în prezent la Londra, Pugacev a fost plasat pe lista roşie a Interpol, care a îngheţat deja averile sale la nivel internaţional la cererea justiţiei ruse. El este acuzat de deturnare de fonduri şi escrocherie la scară mare, o infracţiune pasibilă cu până la zece ani de închisoare în Rusia.

Serghei Pugacev, în vârstă de 51 de ani, este suspectat în cadrul unei anchete privind falimentul, în 2010, al băncii Mejprombank, care ar fi făcut tranzacţii dubioase scoţând active din Rusia pentru proprietarii săi.

Multă vreme considerat un “bancher al Kremlinului”, el a investit peste 100 de milioane de euro în lanţul alimentar de lux francez Hédiard, al cărui control l-a preluat în 2007. În iunie 2014, tribunalul comercial din Paris a validat preluarea în proporţie de 100 la sută a mărcii de către firma austriacă Do & Co.

Omul de afaceri este cunoscut în Franţa şi pentru că a preluat în 2009 cotidianul France Soir, care a dispărut de la chioşcuri trei ani mai târziu, în pofida unei investiţii de 100 de milioane de euro.

Pugacev încerca să obţină de mai mulţi ani ridicarea deciziei de îngheţare a averii sale la nivel internaţional, denunţând un “raid” al statului rus, al cărui critic a devenit.

Trimisă unui număr de 190 de ţări, lista roşie a Interpol cere “arestarea imediată” a presoanelor care sunt identificate, între altele graţie unei fotografii, în scopul de a fi extrădate către ţara care a lansat cererea.