7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 5:28
No menu items!

Internetul serbează primii 43 de ani de viață

spot_img

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an la data de 29 octombrie, momentul în care, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Potrivit site-ului Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor din România /ANISP/, la 29 octombrie 1969, studentul de la UCLA, Charley Kline, a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul format din cuvântul ‘login’ către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

La prima încercare, după transmisia primelor două litere, ”l” şi ”o” ale cuvântului ”login”, conexiunea s-a pierdut.

România a intrat în era Internetului în urmă cu 13 ani, domeniul ”.ro” fiind pentru prima dată alocat unui computer din cadrul ICI – Institutul pentru Cercetări în Informatică.

În 2011, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe în România a ajuns la 3,26 milioane, în creştere cu 9% comparativ cu finele anului 2010, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Din cele 4 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la sfârşitul anului 2011, 2,95 milioane erau folosite de abonaţi persoane fizice, în creştere cu 9%, în timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice, o creştere anuală de 2%.

Conform analizelor de rețea făcute de Pando și publicate în septembrie 2011, România era pe locul doi la nivel mondial în privința rapidității conexiunii la Internet, cu 15.27 Mbit/s, puțin în urma Coreei de Sud care are 17.62 Mbit/s. România a depășit Bulgaria, Lituania și Letonia printre primele cinci țări cu internet de mare viteză, în vreme ce Statele Unite sunt numai pe locul 26.(S.S.)