1 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 22:16
No menu items!

Interimatul la conducerea spitalelor, limitat la un singur mandat. Managerul, angajat doar prin concurs

spot_img

Interimatul la conducerea spitalelor ar putea fi limitat la un singur mandat, de 6 luni, potrivit unui proiect de modificare a legii care prevede reforma în sănătate.

Proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este inițiat de deputatul USR Adrian Wiener, medic și fost manager al Spitalului Județean Arad.

Principalele modificări pe care acesta vrea să le aducă sunt limitarea la o singură perioadă de 6 luni a interimatelor managerului și ale celorlalți membri ai comitetului director, dar și posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim 3 luni a interimatului, pentru motive temeinic justificate.

“Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de ‘pixul politic’. Conform unor estimări, majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri și comitete directoare interimare”, a precizat Adrian Wiener.

Wiener susține că această inițiativă legislativă a pornit de la o petiție semnată de zeci de mii de români.

“În multe situații, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung și fără asumarea unor indicatori de performanță care presupun intervenții semnificative, cu impact de durată. Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției”, a menționat inițiatorul proiectului de lege.