12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 2:49
No menu items!

Interconexiunile din creierul bărbaţilor se fac diferit faţă de cele din creierul femeilor

spot_img

men-v-women-brain

Femeile şi bărbaţii chiar gândesc diferit, potrivit concluziilor unui studiu care indică faptul că interconexiunile cerebrale ale celor două sexe se produc în mod diferit, potrivit BBC.

Studiul, care a fost realizat prin imagistică magnetică pe circa 1.000 de voluntari, băieți și fete, a descoperit că la bărbaţi există mai multe conexiuni în cadrul emisferelor cerebrale, în timp ce la femei există mai multe conexiuni între diferite emisfere.

Mare parte din conexiunile în creierul bărbaţilor se formează din zona anterioară a capului către cea posterioară (din zona frunţii către ceafă) pe aceeaşi parte a creierului, în timp ce în creierul femeilor, conexiunile se formează în majoritate de lateral, între cele două emisfere ale creierului.

„Harta conexiunilor” relevă  diferența dintre creierul bărbaților (colorat cu albastru) și creierul femeilor (colorat cu portocaliu).

brainpnas

Aceste diferenţe de conexiune ale neuronilor cerebrali se formează în adolescenţă, când se dezvoltă şi caracteristicile sexuale secundare ale celor două sexe, sub influenţa hormonilor sexuali.

Rezultatele obținute sugerează că bărbaţii au un creier optimizat pentru abilităţi motorii, în timp ce femeile au un creier optimizat pentru a îmbina intuiţia cu gândirea analitică.

Astfel, s-ar putea explica de ce bărbaţii sunt mai performanţi la îndeplinirea unor sarcini “spaţiale”, ce implică un control al musculaturii, în timp ce femeile rezolvă mai bine sarcinile de ordin verbal ce implică memoria şi intuiţia, scrie „The Independent”, citând studiul specialiştilor.

 “Aceste reprezentări ne arată diferenţe esenţiale , dar şi complementaritate, în arhitectura creierului uman (…) care pot explica de ce bărbaţii excelează în rezolvarea unor sarcini, iar femeile în rezolvarea altor sarcini”, declară Ragini Verma, profesor de Radiologie la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, subliniind că “testele funcţionale au arătat deja că, atunci când rezolvă o anumită sarcină, creierul bărbaţilor şi cel al femeilor angajează arii cerebrale diferite”.

C.A.