28.5 C
București
vineri, 19 august 2022 - 23:04
No menu items!

Interconectorul de gaze Grecia – Bulgaria, operaționalizat. Ciucă: „Putem asigura aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi Republicii Moldova”

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Atena, despre finalizarea interconectorului între Grecia şi Bulgaria, că acesta este important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport de gaze către Europa. El a susținut că, pe lângă aprovizionarea cu gaze a României şi Bulgariei, România poate să asigure de acum aprovizionarea cu gaze a partenerilor estici, Ucraina şi Republica Moldova.

Aflat în vizită oficială în Grecia, Ciucă i-a mulţumit premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, pentru ospitalitate și a subliniat că de aceeaşi ospitalitate se bucură foarte mulţi turişti români care au ales ca destinaţie de vacanţă Grecia.

„România a fost alături de efortul guvernului Greciei, alături de poporul grec, anul trecut, când aţi suferit dramatic în urma incendiilor de păduri. Şi anul acesta, suntem prezenţi şi vom fi alături. Vă rog să contaţi pe sprijinul nostru în orice situaţia dificilă, aşa cum şi dumneavoastră sunt convins că veţi fi alături de noi, atunci când situaţia o va cere”, a spus şeful Executivului, mulţumindu-le pompierilor români care acționează în aceste zile în Grecia pentru stingerea incendiilor care afectează zone importante din această țară.

Nicolae Ciucă a arătat că se află la Atena, în a doua întâlnire pe care o are cu premierul gerc într-o perioadă scurtă de timp, şi a amintit că, cu o zi înainte de invazia din Ucraina, a primit vizita lui Kyriakos Mitsotakis la Bucureşti unde a fost semnată declaraţia comună privind colaborarea economică şi sectorială.

„În cadrul delegaţiei de astăzi, am avut reprezentanţii ministerelor Energiei din Grecia şi România, reprezentanţii companiilor, cei care pun în practică deciziile politice şi pot spune că a fost o întâlnire cât se poate de dinamică şi de practică”, a afirmat Ciucă.

Premierul a adăugat că la nivelul ministerelor Energiei din cele două ţări urmează să fie semnat un memorandum care să asigure proiectele comune pe termen mediu şi lung. „În cadrul discuţiei de astăzi am abordat impactul războiului din Ucraina şi am analizat problemele care se află, astăzi, pe agenda oricărui guvern din Europa şi nu numai, în ceea ce priveşte securitatea energetică şi alimentară”, a declarant Nicolae Ciucă.

El a mulţumit premierului grec pentru efortul făcut pentru a avea acest interconector între Grecia şi Bulgaria finalizat.

„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa, practic acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolia şi Adriatică şi de asemenea se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei cât şi a României. Și, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova şi a celorlalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a spus şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a mai spus că s-a discutat şi despre dezvoltarea capacităţilor de energie. „Am avut o descriere cât se poate de concretă a proiectelor pe care noi le avem şi pe care împreună le putem dezvolta”, a mai afirmat el. „Prin dezvoltările pe care ţările noastre le au în onshore şi offshore, la gaz, trebuie să ne asigurăm indepedenţa totală de gazul şi energia din Rusia”, a continuat Ciucă.

Premierul a mai spus că au fost vizate şi aspectele privind impactul războiului din Ucraina, criza umanitară, cu toate aspectele legate de cetăţenii ucraineni care tranzitează România sau care au rămas aici, dar şi exportul de produse agricole din Ucraina.

Raluca Dan