11.2 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 8:42
No menu items!

Inteligența artificială pune în pericol peste un sfert din locurile de muncă

spot_img

Peste un sfert din locurile de muncă din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) ar putea fi ușor automatizate cu ajutorul inteligenței artificiale, a transmis, marți, organizația, potrivit Reuters.

Există puţine dovezi că apariţia inteligenţei artificiale are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă, însă acest lucru se poate datora faptului că revoluţia este în stadii incipiente, arată OCDE.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc de a fi automatizate reprezintă, în medie, 27% din forţa de muncă din ţările OCDE, ţările din Europa de Est fiind cele mai expuse, a precizat organizaţia într-un raport privind ocuparea forţei de muncă.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc au fost definite ca fiind cele care folosesc mai mult de 25 din cele 100 de abilităţi şi abilităţi pe care experţii în inteligență artificială le consideră că pot fi automatizate cu uşurinţă.

Între timp, trei din cinci lucrători se tem că ar putea să-şi piardă locul de muncă din cauza inteligenței artificiale în următorii 10 ani, a constatat OCDE într-un sondaj realizat anul trecut. Sondajul a acoperit 5.300 de lucrători din 2.000 de firme din sectorul de producţie şi finanţare din şapte ţări OCDE și a fost realizat înainte de apariţia explozivă a inteligenţei artificiale generative, precum ChatGPT.

În ciuda anxietăţii legate de apariţia AI, două treimi dintre lucrătorii care se folosesc deja de aceasta au spus că automatizarea le-a făcut locurile de muncă mai puţin periculoase sau plictisitoare.

”Modul în care AI va afecta în cele din urmă lucrătorii şi dacă beneficiile vor depăşi riscurile, va depinde de acţiunile politice pe care le întreprindem”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, într-o conferinţă de presă.

”Guvernele trebuie să ajute lucrătorii să se pregătească pentru schimbări şi să beneficieze de oportunităţile pe care AI le va aduce”, a completat el.

Salariile minime şi negocierile colective ar putea ajuta la atenuarea presiunii pe care AI ar putea-o exercita asupra salariilor, în timp ce guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să se asigure că drepturile lucrătorilor nu sunt compromise, a spus OCDE.

OECD are 38 de țări membre, majoritatea state bogate, dar și unele cu economii emergente precum Mexic și Estonia. La începutul anului trecut OECD a lansat negocierile cu România pentru alăturarea țării noastre organizației.

                                                                                                             Adina Silav