19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:26
No menu items!

Întâlnire ministerială fără precedent, la New York, cu referire la dosarul nuclear iranian

spot_img

Întâlnire ministerială fără precedent, la New York, cu referire la dosarul nuclear iranian

Miniştrii de externe ai celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi şeful diplomaţiei germane se vor întâlni joi la New York cu omologul lor de la Teheran, în cadrul unei reuniuni fără precedent privind dosarul nuclear iranian, informează AFP.

Potrivit unor diplomaţi occidentali, această întâlnire ce se va desfăşura în marja Adunării Generale a ONU le va permite miniştrilor din grupul ‘5+1’ (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa plus Germania) să reafirme că există „o ofertă pe masă”, rezultat al reuniunii de la Alma Ata (Kazahstan) din aprilie, şi să precizeze că orice ofertă iraniană va fi examinată „cu grijă”.

Marile puteri occidentale cred că Iranul doreşte să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea programului său civil, ceea ce Teheranul respinge.

„Avem o ocazie istorică de a soluţiona problema nucleară”, dar ţările grupului ‘5+1’ trebuie să-şi ajusteze atitudinea pentru a corespunde mai bine noii abordări iraniene, a declarat ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif.

De la tribuna ONU, marţi, preşedinţii american şi iranian şi-au afişat dorinţa de a da o şansă diplomaţiei în ceea ce priveşte dosarul nuclear, însă o întrevedere care făcea obiectul unor intense speculaţii nu a avut loc, dovadă a neîncrederii înrădăcinate între cele două ţări, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, comentează AFP.

 

C.I.