17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:18
No menu items!

Întâlnire istorică între Trump și Kim Jong-un! Cei doi au semnat un document comun

spot_img

Donald Trump şi Kim Jong Un au schimbat marţi o strângere de mână istorică, prima dintre un preşedinte american în exerciţiu şi un lider nord-coreean, notează AFP.

Update: Prima întâlnire privată dintre Donald Trump și Kim Jong-un s-a încheiat, potrivit agențiilor de presă internaționale. Întâlnirea fără precedent a avut loc în Singapore, într-un hotel de lux de pe insula Sentosa. Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un document. Nu este încă clar ce au semnat cei doi lideri, însă Trump a oferit asigurări ca mai multe detalii vor fi prezentate la conferința de presă care urmează să aibă loc.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat, marți, în cadrul întâlnirii cu președintele american Donald Trump, că acest summit reprezintă un „început al păcii”, relatează site-ul postului CNN, citat de Mediafax. Președintele Donald Trump a declarat că este de acord.

„Cu siguranță vor exista obstacole, dar astăzi este ziua unui început bun. Sunt determinat să lucrăm împreună”, a declarat Kim Jong-un. În cadrul întâlnirii cu președintele sud-coreean, în luna aprilie, Kim Jong-un a declarat că Seulul și Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuții cu SUA și China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea.

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord și China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistițiului.

Știre inițială

Această imagine simbolică şi mult timp de neimaginat, după decenii de tensiuni legate de ambiţiile nucleare ale Coreii de Nord, a marcat deschiderea unui summit cu o miză extrem de importantă pentru Asia şi lumea întreagă.

Cei doi bărbaţi cu drumuri şi stiluri diferite, pe care îi separă mai mult de 30 de ani, şi-au strâns mâna îndelung în faţa unui şir mare de steaguri ale celor două ţări inamice, într-un hotel de lux de pe insula Sentosa, la Singapore.

„Vom avea o relaţie formidabilă”, a afirmat puţin timp după aceea Donald Trump, aşezat alături de omul forte de la Phenian, declarând-se convins că întâlnirea va fi un „succes imens”.

„Încântat să vă întâlnesc, domnule preşedinte”, a afirmat la rândul său liderul nord-coreean. „Vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici’, a spus Kim Jong Un.

După această scenă observată cu atenţie de milioane de persoane din întreaga lume, ei au avut o discuţie privată, în prezenţa interpreţilor, care a durat aproximativ 50 de minute.

Ulterior, preşedintele Statelor Unite şi liderul Coreii de Nord au demarat o reuniune cu echipele lor, înainte de un dejun de lucru care urmează să încheie summitul lor istoric asupra viitorului arsenalului nuclear al Phenianului.

Alex Militaru