35.7 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 15:09

Întâlnire Iohannis – Poroşenko, pe 17 martie

spot_img

Preşedintele a postat pe contul său de Facebook şi un mesaj pentru Ucraina, duminică, la un an de la Revoluția Demnității

iohannis_klaus

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, duminică, într-o postare pe contul său de Facebook, că va face o vizită oficială în Ucraina pe 17 martie, când se va reîntâlni cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Astăzi (duminică – n.r.) se împlinește un an de la Revoluția Demnității, când cetățenii Ucrainei s-au mobilizat și au ieșit în stradă împotriva unui regim corupt și autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toți cei care și-au dat viața pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o națiune renaște și cum aspirațiile ei nu pot fi distruse de șenilele tancurilor. În multe privințe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timișoara sau București, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat. În ultimul an, Federația Rusă a ocupat Crimeea, iar în estul Ucrainei se implică în destabilizarea acestei țări. Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate și să pună capăt confruntării armate, care a dus deja la pierderea a mii de vieți omenești și la peste un milion de refugiați. Ca președinte al României, susțin soluția diplomatică în rezolvarea acestui conflict, astfel încât Ucraina să fie un stat stabil, democratic, suveran, căruia să i se respecte integritatea teritorială. La manifestările de azi, de la Kiev, sunt reprezentat de consilierul meu pentru securitate națională, George Scutaru. Pe 17 martie, mă voi reîntâlni cu președintele Petro Poroșenko, cu prilejul vizitei mele oficiale în Ucraina.

Klaus Iohannis
postare pe Facebook

R.D.