8.9 C
București
luni, 10 mai 2021 - 6:56

Întâlnire bilaterală PUTIN– POROSENKO. Președintele Ucrainei anunță că va fi pregătit un plan pentru încetarea vărsării de sânge

“Strategia de pacificare pe care vrea s-o aplice Ucraina a fost susţinută de către toţi liderii care au participat la summitului de la Minsk, fără excepţie”

poroshenko-putin

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat în cursul nopții de marți spre miercuri că o “foaie de parcurs” va fi pregătită pentru a ajunge la un acord privind o încetare a focului cât mai curând posibil în estul Ucrainei, după întrevederea pe care a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia summitului regiona de la Minsk, relatează Reuters.

“Va fi pregătită o foaie de parcurs pentru a ajunge cât mai repede la un regim de încetare a focului care trebuie obligatoriu să fie bilateral”, a precizat Poroșenko într-un comunicat dat publicității după întrevederea cu liderul de la Kremlin.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat miercuri că toate părţile, inclusiv Rusia, au susţinut propunerile sale pentru încetarea confruntărilor în estul Ucrainei, relatează AFP.

“Strategia de pacificare pe care vrea s-o aplice Ucraina a fost susţinută de către toţi liderii care au participat la summitului de la Minsk, fără excepţie”, a afirmat Poroşenko, potrivit unui comunicat publicat pe contul său de Facebook.

Poroșenko a mai spus că discuțiile multilaterale de la Minsk, la care au participat și liderii din Kazahstan și Belarus, dar și șefa diplomației europene, Catherine Ashton, au fost “dure și complexe”.

De asemenea, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marţi seara că Rusia va face totul pentru un proces de pace şi pentru încetarea vărsării de sânge în Ucraina, relatează agenţia RIA Novosti.

Rusia va face totul pentru procesul de pace, dacă acesta va fi lansat (în Ucraina). Acest proces trebuie să înceapă cât mai curând”, a afirmat Putin.

Potrivit DPA, forțele armate rusă și ucraineană și comandanții trupelor de grăniceri vor desfășura consultări pentru a reglementa conflictul din estul Ucrainei.

În consultări ar urma să fie implicate structurile de stat major din cele două țări și comandanții trupelor de grăniceri în scopul de a răspunde solicitării Ucrainei de a restabili controlul la frontiera sa cu Rusia, a mai afirmat Poroșenko, citat de DPA.

C.A.