24.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 14:49
No menu items!

Insurgenții proruși confirmă că au reținut observatorii OSCE

spot_img

Liderul separatiștilor proruși insinuează că insurgenții rusofoni consideră observatorii OSCE spioni ai Ucrainei

 ucraina rapire

Autoproclamatul primar din Slaviansk, Viaceslav Ponomariov, a recunoscut joi că cei patru observatori ai OSCE dispăruți marți în estul Ucrainei sunt în prezent în mâinile insurgenților rusofoni, relatează agenția Interfax, citată de EFE.

El a promis însă că cei patru observatori, proveniți din Estonia, Turcia, Elveția și Danemarca, ar putea fi eliberați în orele următoare.

„Nimeni nu i-a arestat. I-am reţinut. Vrem să ne lămurim cine sunt, unde merg şi de ce şi îi vom elibera”, a declarat pentru agenţia Interfax Viaceslav Ponomarev, „primarul” din Slaviansk, bastion prorus din estul Ucrainei.

„Știm unde se află grupul de patru persoane care a dispărut la sud de Donețk și toți sunt bine. Le-am spus să nu se deplaseze nicăieri pentru o vreme, dar patru dintre ei nu au luat sfatul în seamă și în consecință au fost reținuți”, a declarat liderul separatiștilor proruși.

Ponomariov a insinuat că insurgenții rusofoni consideră observatorii OSCE drept spioni ai Ucrainei, însă autoproclamatul premier al așa-zisei Republici Populare Donețk, Alexandr Borodai, a negat implicarea rebelilor în dispariția observatorilor.

Ministerul ucrainean de externe a anunțat miercuri că observatorii OSCE sunt „reținuți de unul din grupurile proruse” și forțele de securitate ale Kievului încearcă să-i elibereze.

Misiunea specială a OSCE desfășurată în Ucraina numără în prezent 280 de observatori, dintre care 200 sunt observatori civili proveniți din 41 de state membre ale organizației.

C.A.