19.3 C
București
luni, 29 mai 2023 - 9:15
No menu items!

Institutul Național de Sănătate Publică: Toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome vor fi testați pentru coronavirus

spot_img

Toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome vor fi testați pentru coronavirus, potrivit noului algoritm de testare publicat vineri de Institutul Național de Sănătate Publică.

„În condițiile actuale de răspândire a infectărilor, strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a
cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată”, se arată în comunicarea INSP.

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea:
1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar simptomatic;
4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
5. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
6. Persoane instituționalizate simptomatice
7. Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

De asemenea, „internarea este recomandată pentru toate cazurile de pneumonie”, iar cazurile din celelalte categorii depistate pozitiv sunt „izolate în spital”.

În același timp, persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu vor fi testate doar în cazul în care au simptome.

Potrivit documentului publicat de INSP, „testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate”.