25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:52
No menu items!

Institutul de Sănătate Publică extinde criteriile de testare pentru COVID-19. Intră infecțiile respiratorii și pneumoniile

spot_img

Potrivit documentului elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare şi de externare, se cere respectarea noilor recomandări. În plus, categoriile de persoane testate cu prioritate, la recomandarea medicului.

Strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată, arată sursa citată.

Astfel, prioritizarea testării în ordinea descrescătoare a importanţei este:

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;

  • Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;

  • Personal medico-sanitar simptomatic;

  • Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;

  • Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;

  • Persoane instituţionalizate simptomatice;

  • Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat.

Potrivit documentului, nu fac obiectul testării contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, şi persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională. În aceste cazuri este prevăzută testare ulterioară la apariţia simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România.