30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:45
No menu items!

Institutul Cantacuzino începe o nouă viaţă

spot_img

Memorandumul privind reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie ”Cantacuzino” a fost aprobat, marţi, în şedinţa de Guvern.

”Este un prim pas pentru reformarea instituţiei”, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat care a precizat că institutul va fi împărţit în două componente: cea de producţie, care va fi asociată cu Antibiotice Iaşi – şi componenta a doua, care va păstra partea de cercetare.

”Imobilele rămân ale celor două componente, nu vor fi evacuate sau înstrăinate”, a spus Arafat, precizând că se vor face eforturi ca partea strategică să rămână în proprietatea statului.

El a declarat, după şedinţa Executivului, că memorandumul aprobat constituie un prim pas pentru negocierea şi elaborarea altor acte normative care vor duce la reformarea Institutului.

Documentul prevede împărţirea Institutului în două componente: una de producţie, care să se asocieze în parteneriat cu Antibiotice Iaşi, şi alta care va apărea sub denumirea de ‘Institutul Cantacuzino’ şi va deţine partea de cercetare şi de laboratoare de referinţă.

Potrivit lui Arafat, dacă Institutul nu ar fi reorganizat costurile anumitor vaccinuri ar creşte semnificativ, în plus, ”Cantacuzino” nu s-ar putea adapta şi produce vaccinuri în situaţie de necesitate maximă.

‘Capacitatea României de a fabrica este foarte importantă din punct de vedere strategic şi vrem să ne o păstrăm. Pe această cale sper să reuşim să o păstrăm’, a concluzionat Raed Arafat care a mai spus că Institutul își va relua producția de vaccinuri peste un an, un an și jumătate.