9.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 9:46

Instituirea carantinei prin ordin de ministru, declarată neconstituțională

spot_img

Judecătorii CCR au decis, joi, potrivit unor surse oficiale citate de ȘTIRIPESURSE.RO, că instituirea carantinei prin ordin de ministru este neconstituțională.

  1. Instituirea carantinei prin ordin de ministru este neconstitutionala. Trebuie sa se vina rapid cu un proiect de lege care sa reglementeze clar conditiile de carantina, izolare si internare obligatorii. „În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, se arată în articolul atacat la CCR.
  2. Starea de alerta instituita prin HG este constitutionala. Nu este legala procedura de aprobare a Parlamentului. Actuala stare de alerta nu este afectata in niciun fel.
  3. Anumite articole legate de amenzi, din Legea 55/2020, au fost declarate neconstitutionale.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, spun surse din CCR. Potrivit sursei citate, judecătorii constituţionali au admis sesizarea privind dispoziţiile aticolului 24 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 şi a dispoziţiilor articolului 8 alineatul (1) din OUG 11/20220. În schimb, CCR a respins, ca neîntemeiată, sesizarea privind dispoziţiile articolului 25 alineatul (2) teza întâi din Legea 95/2006.