12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 10:43

Inspectorul serviciului medical al armatei germane: ”Pandemia, posibil model de război hibrid”

  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Serviciul medical al Bundeswehr (armata federală) ar putea fi chemat să ofere și asistență administrativă în viitor, potrivit inspectorului serviciului medical al forțelor armate germane, doctorul Ulrich Baumgärtner.

Pandemia de coronavirus, scrie acesta în publicația ”Behörden-Spiegel”, ar putea reprezenta un model pentru un război hibrid. Puteri străine ostile sau teroriștii s-ar putea inspira din modul în care un eveniment precum pandemia poate paraliza țările pentru perioade lungi de timp.

”S-a văzut limpede că acțiunile statelor pot fi dominate de o pandemie pentru o lungă perioadă de timp”, afirmă Baumgärtner în postarea sa. ”Toate domeniile vieții sociale, capacitatea statului de a acționa și disponibilitatea militară pentru acțiune pot fi încetinite sau slăbite de un focar de îmbolnăviri”, scrie medicul Bundeswehr.

În contextul în care o societate este permanent inhibată, concentrându-se în principal pe reducerea numărului de infecții, ”eliberarea de substanțe nocive poate fi, în scenariile viitorului, un posibil mijloc de război hibrid în vederea slăbirii inamicului”, scrie Baumgärtner. A evalua dacă este vorba ”despre o întâmplare naturală sau de o acțiune intenționată cu fond militar/terorist joacă rolul decisiv pentru stabilirea răspunsului”, avertizează acesta.

”Rolul Germaniei în scenariile viitoare nu mai este cel al posibilei linii de front din Războiul Rece, ci mai degrabă o placă turnantă pentru trupe și servicii de sprijin și aprovizionare. Monitorizarea personalului și a echipamentelor este un punct deosebit de vulnerabil pentru succesul acțiunilor militare. Prin urmare, reducerea pregătirii operaționale în Germania ca urmare a influenței exterioare este probabilă”, scrie Ulrich Baumgärtner.

Acesta atribuie o importanță crescută serviciului medical al Bundeswehr, dat fiind că posibilele influențe externe ar afecta cu mare probabilitate capacitățile militare.

Serviciul medical al armatei federale are deja la dispoziție facilități de cercetare de succes, care consemnează inovații de pionierat, recunoscute la nivel mondial, în domenii precum protecția NBC (nuclear, biologic și chimic), toxicologie, microbiologie. Din această perspectivă, arată autorul analizei, serviciul medical al Bundeswehr Serviciul s-a dovedit a fi ”parte integrantă a sistemului civil de sănătate”.

Mai mult, serviciul medical al Bundeswehr ar putea constitui un rezervor de specialiști medicali, infrastructură și capacități de aprovizionare imediat ce sistemul de sănătate civilă își atinge limitele într-un scenariu precum cel descris de Baumgärtner.

Condițiile de acordare a asistenței administrative de către Bundeswehr sunt reglementate de articolul 35 din legea fundamentală. În articol se menționează între altele existența unui ”dezastru natural” sau a unui ”accident de gravitate deosebită”.