12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 21:38

Inspecții la sediul din Japonia al Mitsubishi, în urma falsificării datelor privind consumul de combustibil

spot_img

Angajați ai Ministerului Transporturilor din Japonia au verificat joi centrele de dezvoltare ale Mitsubishi Motors, în vederea începerii unei investigații, după ce conducerea companiei a dezvăluit că au fost manipulate datele privind consumul de combustibil în cazul unor modele de autoturisme.

Reprezentanții ministerului au mers la centrul tehnic Okazaki, în centrul Japoniei, pentru a realiza o primă inspecție. Administrația a dat termen companiei până pe 27 aprilie pentru a prezenta un raport privind dimensiunea acestei falsificări a datelor.

Totodată, au fost solicitate și altor companii din sector rapoarte privind metodele utilizate în probele de eficiență, dată fiind posibilitatea de a exista mai multe nereguli.

Cazul apare în contextul în care sectorul auto mondial suferă la capitolul credibilitate, după scandalul privind falsificarea emisiilor de către Volkswagen, care a manipulat softul a 11 milioane de autovehicule diesel pentru a reduce nivelul de gaze poluante eliminate în timpul testelor.

Mitsubishi Motors a recunoscut miercuri că angajații săi au modificat presiunea aerului din anvelope în timpul probelor pentru evaluarea consumului la patru modele de mini vehicule (mașini cu motoare mai mici de 660 centimetri cubi), din care au fost vândute 625.000 de unități în Japonia.

Ca urmare, aceste autoturisme au fost vândute cu falsa garanție că au un consum cu 5-10% mai eficient decât în realitate. Majoritatea acestor autoturisme – circa 468.000 – a fost comercializată de compania Nissan Motor. Cele mai afectate modele sunt Mitsubishi ek Wagon și eK Space, dar și Nissan Dayz și Dayz Roox.

În plus, probele au fost realizate cu standarde care nu au mai fost omologate de Guvernul nipon din 2002.

Producătorul de autovehicule nipon are probleme de cash-flow, după ce, deceniul trecut, a fost salvat financiar de alte companii din conglomeratul Mitsubishi.

Cazul ar putea forța compania inclusiv să returneze Guvernului subvențiile corespunzătoare acestor modele, dacă se stabilește că nu au fost îndeplinite standardele de mediu.

T.S.