Inspecția Judiciară face trimitere, în raport, la revocarea Laurei Kovesi din funcția de șef al DNA

În concluziile raportului întocmit de Inspecția Judiciară (IJ) după controlul de fond făcut la DNA – concluzii însușite și de conducerea IJ, prin adjunctul șefului acestei instituții, procurorul Gheorghe Stan – se face trimitere la revocarea Laurei Codruța Kovesi, din funcția de procuror-șef al DNA.

Dezvăluirea a fost făcută, luni, în ședința Secției pentru procurori a CSM, când, răspunzând unei întrebări, Gheorghe Stan a admis că, în raport, se face trimitere la articolul 54 din Legea 303/2004, privind Statutul magistraților, fără ca IJ să facă, însă, o propunere clară în acest sens, pentru că nu are acest atribut.

Potrivit discuțiilor din CSM, în raport se consemnează că documentul va fi transmis ministrului justiției, care ar urma să ia în calcul inclusiv prevederile articolului 54 din Legea 303/2004.

Ministrul justiției a dispus acest control, tot el poate dispune o eventuală revocare. Nu am propus domnului ministru revocarea“, a spus Gheorghe Stan.

Articolul 54 din Legea 303/2004 prevede, la alineatul 4, următoarele:

“Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.”

Raluca Dan

NICIUN COMENTARIU