-3.7 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 6:48
No menu items!

Inspecția Judiciară câștigă procesul cu CSM. Controlul devastator de la DNA este valid

spot_img

Inspecția Judiciară a câștigat procesul intentat contra hotărârii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care aspecte importante din raportul privind controlul de la DNA au fost cenzurate.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis, vineri, cererea Inspecţiei Judiciare, prin care a contestat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ce viza controlul făcut anul trecut la DNA. Decizia nu este definitivă.

Articolele pe care magistraţii Curţii de Apel le-au anulat din hotărârea din 2017 a CSM sunt: „Art. 3 – Respinge observaţiile întocmite de conducerea Inspecţiei Judiciare; Art. 4 – Aprobă parţial obiecţiunile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie; Art. 5 – Exclude din conţinutul Raportului aspecte care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare conform adresei nr. 7410/IJ/282P/2017 din 23.10.2017”.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii şi excepţia lipsei de interes ca neîntemeiate. Admite acţiunea: Anulează în parte Hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM nr. 686/31.10.2017, respectiv art. 3,4 şi 5 din hotărârea atacată. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul PÎCCJ – DNA ca neîntemeiată. Cu recurs”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Inspecţia Judiciară a acţionat în instanţă CSM, în cazul raportului de control de la DNA, după ce Secţia de procurori ar fi eliminat din raport anumite constatări faptice, ceea ce relevă un precedent periculos, potrivit IJ. Acţiunea Inspecţiei Judiciare a fost înregistrată în 27 februarie.

În şedinţa din 19 februarie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a respins o plângere a Inspecţiei Judiciare, ce făcea referire la faptul că unele obiecţiuni privind controlul la DNA nu au fost luate în considerare.

IJ a acuzat, în plângerea depusă, că „aprobarea parţială a obiecţiunilor formulate de către DNA şi excluderea din conţinutul raportului de control a aspectelor care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare, precum şi a unor constatări efectuate de către inspectori judiciari sunt nelegale. „Cenzurarea, în modalitatea reţinută prin Hotărâre, a dreptului factorilor de conducere de a-şi exprima părerea în exercitarea atribuţiilor prevăzute de art 64 alin. 6 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară este de naturăă a aduce atingere independenţei acestora”, se arăta în documentul instituţiei.

Andrei Tudor