12.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 15:07

Inspecția Judiciară: Victor Ponta a afectat independența justiției. Traian Băsescu, nu. UPDATE

spot_img

Verdictul se referă la declarația premierului privind procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, dar și la afirmațiile președintelui privind dosarul Microsoft

CSM_sigla_SZ

Inspecţia Judiciară a stabilit că premierul Victor Ponta a afectat independenţa justiţiei, atunci când a declarat că Iohannis va fi declarat incompatibil în procesul pe care îl are cu Agenția Națională de Integritate.

Raportul Inspecţiei Judiciare va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii, care o va analiza pe 11 decembrie.

Cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel

Victor Ponta
27 octombrie 2014

ACL a sesiza, ulterior, CSM în legatura cu declarațiile „total nepotrivite” făcute de Victor Ponta cu privire la dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

UPDATE 16:50


Inspecţia Judiciară (IJ) a constatat că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că, în dosarul Microsoft “vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”.

Inspectorii judiciari au stabilit că afirmaţiile preşedintelui nu fost de natură să afecteze independenţa judecătorilor şi a procurorilor, având în vedere că acestea pot fi încadrate în limitele discursului politic, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt la IJ, Tamara Manea.

Membrii plenului CSM urmează să stabilească, joi, dacă îşi vor însuşi concluziile raportului IJ.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, după ce, în 13 octombrie, Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane.

Şeful statului a negat că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. „Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare şi acea informaţie într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA şi de acolo a început uşor, uşor”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile româneşti. Întrebat dacă vor mai fi surprize în acest dosar, Băsescu a spus: „Da, vor mai fi”. Întrebat dacă este vorba inclusiv despre persoane, preşedintele a replicat scurt: „Inclusiv persoane”.