8.8 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 2:30

INS: Turiştii străini au cheltuit 2,76 miliarde de lei în România, în primul semestru

spot_img

Peste un milion de turişti străini au venit în România în primul semestru al anului, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 2,76 miliarde lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În semestrul I 2016 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1092,6 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2761,6 milioane lei”, se arată în comunicat.

Media a fost de 2.527 lei / persoană.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii străini în România, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (59,0% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (41,0% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (59,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în perioada analizată ponderea cea mai mare a reprezentat-o cheltuielile pentru cazare (53,0%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături – 12,6%.

T.S.