3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:42
No menu items!

INS: Managerii companiilor anticipează creșteri de prețuri în perioada martie – mai 2013

spot_img

INS: Managerii companiilor anticipează creșteri de prețuri în perioada martie – mai 2013

Managerii societăților comerciale se așteaptă la creșteri de prețuri, în perioada martie – mai 2013, în industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Antreprenorii sunt de părere că situația economică se va îmbunătăți în toate cele patru sectoare, în timp ce numărul de salariați va stagna. Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producției. Producția va crește semnificativ în industria auto, a tutunului și a produselor din minerale nemetalice.

În sectorul construcțiilor, antreprenorii se așteaptă la creșterea producției și la un avans mai moderat al stocului de contracte și comenzi. Și în comerțul cu amănuntul, managerii anticipează o tendință de creștere a activității economice și a volumului total al vânzărilor de mărfuri. Datele INS mai arată că directorii societăților din servicii se așteaptă la o creștere moderată a cererii în următoarele trei luni.

În comparație cu estimările managerilor pentru perioada februarie – aprilie 2013, schimbări de perspectivă s-au produs în privința situației economice din comerțul cu amănuntul și servicii, în sensul îmbunătățirii acesteia (creștere a situației economice).  Un alt sector unde perspectiva s-a îmbunătățit ușor a fost acela al construcțiilor, unde managerii se așteaptă la o stagnare a numărului de salariați pentru perioada martie – mai 2013, față de o scădere pentru perioada februarie – aprilie 2013.

Cosmina Croitoru