0.7 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 4:34
No menu items!

INS: Mai mult de două treimi din venituri se duc pentru strictul necesar

spot_img

Costurile vieţii, reprezentând cheltuielile pentru hrană, întreţinerea locuinţei, transport, impozite se ridică la un procent de 67,5% din banii unei gospodării

Din piata Vitan mic

Institutul Naţional de Statistică transmite că veniturile medii ale unei gospodării au fost în trimestrul IV al anului trecut de 2.579 de lei pe lună, în scădere destul de abruptă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, când veniturile totalizau 2.624 de lei.

De cealaltă parte, cheltuielile totale au avut o medie de 2.357 de lei în trimestrul IV 2014, în scădere faţă de trimestrul IV 2013, când cheltuielile totalizau 2.394 de lei.

Conform specialiștilor, cea mai importantă sursă de venituri o reprezintă salariul și veniturile asociate.

Cheltuielile populaţiei au fost, în perioada analizată, în medie de 2.357 lei lunar pe gospodărie (884 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,4% din nivelul veniturilor totale. Practic, din 100 de lei venit, 91 au reprezentat cheltuială, ceea ce înseamnă o calitate precară a vieţii, pe medie, în România. Cheltuielile sunt – mâncare, întreținerea locuinței, taxe, abonamente transport.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc., deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

Institutul Național de Statistică

Cele mai mici cheltuielile făcute de cetățeni sunt cele pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,4%) şi cele pentru educaţie (0,7%).

Alexandru Maghiar