3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:16
No menu items!

INS: Înmatriculările auto au scăzut în primul trimestru. De ce statistica APIA arată un trend crescător

spot_img

flota auto

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 6,5% în primul trimestru al acestui an, în comparație cu perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). În aceeași perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au înregistrat o creștere anuală cu 3,7%.

La capitolul ”vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor”, unde sunt incluse autoturisme, motociclete, autobuze și microbuze, s-au înmatriculat 61.811 unități (din care 60.272 de autoturisme), față de 66.078 în T1 2013. Scăderea față de T4 2013 a fost mai accentuată (de la 73.826).

La capitolul ”vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor”, care cuprinde autocamioane, autotractoare și remorci, s-au înmatriculat 19.568 de unități, față de 18.862 în T1 2013.

Luna trecut, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a anunțat că vânzările de autoturisme din România au crescut cu 19,1% în primul trimestru al acestui an.

Diferențele dintre cifrele instituțiilor statului despre înmatriculări noi și cifrele companiilor diferă din mai multe cauze: o mașină rulată vândută nu este obligatoriu reînmatriculată, o mașină vândută la un moment dat poate înmatriculată mai târziu sau dealeri din România vând autoturisme unor persoane fizice sau juridice din străinătate.

 V.B.