9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 21:52

INS: Creștere a PIB de 3,8% în T1. Eurostat plasează România pe primul loc în UE

spot_img

 Creșterea anuală a fost de 3,8%, iar creșterea trimestrială a fost de 0,1%

bani bugetari

Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 3,8% atât pe seria brută cât și pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2013, potrivit estimărilor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică.

Acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o țară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică – Eurostat.

Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creștere economică anuală din UE, după ce în ultimul trimestru s-a înregistrat o creștere a PIB de 5,1%.

Potrivit Eurostat, în primul trimestru din 2014 Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,4% iar Zona Euro – un avans de 0,9%.

În schimb, comparativ cu ultimul trimestru din 2013, România a înregistrat o creștere economică minimă (0,1%), o încetinire semnificativă față de creșterea trimestrială de 1,4% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat miercuri că România ar putea avea o creștere economică de cel puțin 4% pentru întregul an 2014.

Guvernul a realizat bugetul pe acest an pe baza unei prognoze de creștere de 2,2%.

S.Z.