3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:31
No menu items!

Înregistrările secrete ale fiicei unuia dintre ultimii dictatori ai lumii

spot_img

BBC ar fi primit o scrisoare de la Gulnara Karimova în care aceasta menţiona că este arestată la domiciliu

 Gulnara-Karimova

Gulnara Karimova, fiica unuia dintre ultimii dictatori ai lumii (preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov) a fost la un moment dat una dintre cele mai puternice personalităţi din Asia Centrală, însă, în prezent, situaţia ei s-a schimbat dramatic, notează BBC.

Într-o înregistrare audio care a ajuns în posesia jurnaliştilor de la BBC, Gulnara Karimova afirmă că, împreună cu fiica ei, Iman, în vârstă de 16 ani, este arestată la domiciliu, în Uzbekstan, şi că are nevoie urgentă de ajutor medical.

“Avem nevoie urgentă de ajutor medical… S-a ivit această posibilitate de a trimite acest mesaj pe un stick şi am aprecia orice sprijin”, se arată în înregistrarea care a trecut graniţa Uzbekistanului în secret.

Gulnara Karimova, în vârstă de 42 de ani, a reprezentat în anii trecuţi o imagine glamour venită din Uzbekistan, condusă de regimul lui Islam Karimov, ce poate fi comparat cu regimul lui Kim Jong-un din Coreea de Nord. În 2008, fiica preşedintelui Islam Karimov s-a instalat la periferia luxoasă a Genevei, după ce a fost numită reprezentant al Uzbekistanului la Naţiunile Unite.

În 2011, ea a fost acuzată că ar fi controlat, din Elveţia, sectorul de hidrocarburi din ţara sa, printr-o societate care a “sustras 80 la sută din exporturile de gaze naturale”, conform unor note diplomatice obţinute de WikiLeaks.

La momentul respectiv, presa internaţională a scris că aceste documente “aruncă o lumină nouă asupra modului în care Gulnara Karimova ar exploata economia unei ţări a cărei populaţie de 28 de milioane de locuitori trăieşte în proporţie de o treime în sărăcie”.

WikiLeaks a mai publicat documente potrivit cărora Gulnara Karimova era femeia pe care uzbecii o urau cel mai mult din întreaga ţară.

Relaţia dintre Gulnara Karimova şi tatăl său s-a degradat în noiembrie 2012, când aceasta a postat poze provocatoare pe contul său de Twitter de la o şedinţă de yoga. Fotografiileau stârnit reacții în Uzbekistan din cauza faptului că majoritatea uzbecilor sunt musulmani sunniţi, care respectă elementele conservatoare ale Islamului.

BBC scrie că, în luna martie a acestui an, ar fi primit o scrisoare de la Gulnara Karimova în care aceasta menţiona că este arestată la domiciliu. În înregistrările audio citate, fiica dictatorului din Uzbekistan spune că situaţia ei s-a deteriorat foarte mult şi că ea şi fiica ei “sunt tratate precum câinii”.

“Casa este încojurată de sute de camere de luat vederi şi echipamente de supraveghere care îmi îngrădesc orice posibilitate de comunicare cu exteriorul. Este o situaţie teribilă pentru mine şi pentru fiica mea. Avem nevoie de ajutor medical de urgenţă”, spune femeia.

Islam Karimov este la putere încă din 1989, atunci când conducea Partidul Comunist din fosta republică sovietică. O serie de referendumuri l-au menţinut în fruntea statului, însă el a ţinut observatorii străini departe, aşa că nu se poate verifica autenticitatea alegerilor.

C.A.