18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:36

Înmormântare doar contra cost: 500 de lei, tariful impus de un preot pentru o slujbă

spot_img

Preotul a inclus în “prețul” slujbei de înmormântare și o “taxă” pentru renovarea bisericii din localitate

inmormantare

Un preot din comuna doljeană Giurgiţa a refuzat să înmormânteze un consătean pe motiv că familia decedatului nu a avut 500 de lei ca să plătească “prețul” slujbei. Așa se face că familia a fost nevoită să stea cu mortul în casă patru zile, până când a făcut rost de bani.

În ziua înmormântării, rudele şi oamenii din sat l-au aşteptat ore în şir pe preot. Nepotul decedatului, Gheorghe Ţugui, a declarat că preotul şi-a făcut apariţia abia după ora 14.00, când şi-a primit banii.

Nu vine. Trebuie să-i dau banii înainte şi pe urmă îl înmormântează. Şi i-am spus – stau cu oamenii în ploaie. I-am trimis 2 milioane şi jumătate (lei vechi) înainte. A zis că acum se îmbracă şi vine.

Gheorghe Ţugui
nepotul decedatului

Deși reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiovei susţin că nu există taxă de înmormântare, preotul a precizat la Digi24 că nu face muncă voluntară.

Reporter: I-aţi cerut înainte de slujbă 5 milioane?

Preot: Da, mă, da.

Reporter: Aşa se procedează?

Preot: Aşa se procedează, nu-i normal? E normal.

Reporter: Aţi primit banii?

Preot: Am primit banii, da.

Reporter: De ce spun că aţi întârziat?

Preot: Păi nu ştiu, mie acum mi s-au adus banii, acum am venit.

După ce a aflat că situaţia este mediatizată, preotul a eliberat și o chitanţă pentru banii primiţi de la nepotul decedatului. Astfel, potrivit celor înscrise pe chitanță, 250 de lei a costat înmormântarea, contribuţia la biserică  – 120 de lei, lumânările şi tămâia  – 30 de lei şi reparaţia bisericii – 100 de lei. În total 470 de lei.

Reprezentanţii Arhiespiscopiei Craiova au început o serie de verificări în acest caz.