19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:32
No menu items!

INHGA: Cod galben pe Dunăre, pe sectorul Gruia-Zimnicea, până în 23 iunie

spot_img
INHGA: Cod galben pe Dunăre, pe sectorul Gruia-Zimnicea, până în 23 iunie
foto: corabia.ro

Administraţia Naţională „Apele Române” a emis vineri o atenţionare hidrologică pentru apele Dunării, în intervalul 16 iunie, ora 06.00 – 23 iunie, ora 18.00, şi a instituit Cod galben, pe sectorul Gruia-Zimnicea.

Potrivit Agerpres, INHGA avertizează că se vor „produce creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea Cotelor de atenţie pe Dunăre, sectorul în aval de Porţile de Fier”.

Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării, în amonte de intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, se prognozează producerea de creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de atenţie pe sectorul românesc al Dunării în aval de Porţile de Fier, precizează INHGA.

De asemenea, a fost instituit Cod galben (Faza I-a de apărare pe Dunăre), începând cu data de 16 iunie, ora 06.00 pe sectorul Gruia-Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman) şi se va menţine depăşită Cota de atenţie la Isaccea, pe toată durata atenţionării, judeţul Tulcea.

Momentul de înregistrare a depăşirii Cotelor de atenţie la staţiile de pe acest sector va fi influenţat şi de modul de exploatare al sistemului hidroenergetic Porţile de Fier.

INHGA precizează că Dunărea este îndiguită pe sectorul aval Gruia.

A.V.