0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023 - 8:41
No menu items!

INHGA: Cod Galben de inundații pentru 13 bazine hidrografice

spot_img

INHGA precizează că, în funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, atenționarea poate fi actualizată

 inundatii

Hidrologii au actualizat, joi, atenționarea hidrologică Cod Galben de inundații, aceasta fiind valabilă, începând din această după-amiază de la ora 13,00, pentru 13 bazine hidrografice din 21 de județe.

Potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/, în intervalul 24 iulie, ora 13,00 — 25 iulie, ora 13,00, pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur superior (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Timiș superior, Bârzava, Moravița (județele Timiș și Caraș-Severin), Olt superior și afluenții săi din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Prahova (județul Prahova), Trotuș (județele Harghita și Bacău), Bârlad (județele Iași și Vaslui), Jijia (județele Botoșani și Iași), Prut sector amonte acumularea Stânca Costești (județul Botoșani), vor fi scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu depășiri ale Cotelor de atenție.

De asemenea, în intervalul orar 13,00 — 23,00, se pot produce fenomene similare pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în zonele de deal și munte din județele Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Vrancea, Botoșani, Iași, Bacău, Neamț și Galați.

Aceste fenomene se pot înregistra cu probabilitate și intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din județele Botoșani, Iași, Bacău și Neamț.

Atenționarea hidrologică a fost, deja, transmisă către: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Administrația Națională ‘Apele Române’ /ANAR/, Ministerul Administrației și Internelor /MAI/, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Crișuri, Banat, Mureș, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Ialomița-Buzău, Șiret și Prut-Bârlad.

INHGA precizează că, în funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, atenționarea poate fi actualizată.

C.A.