11.5 C
București
duminică, 5 mai 2024 - 2:48
No menu items!

InfoCons: Funcționarii comit o infracțiune atunci când trimit date pe WhatsApp în activitățile de serviciu

spot_img

Utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu reprezintă o infracţiune, pentru că orice transmitere de date, poze, documente sau contracte devin proprietatea Meta şi, deci, nu mai sunt proprietatea utilizatorilor, a atenţionat, joi, preşedintele InfoCons Sorin Mierlea, citat de Agerpres.

”Am fost la cursurile Academiei de Poliţie, la un an terminal, şi vorbeam cu ei că utilizează foarte mult, chiar şi în acţiunile operative, WhatsApp-ul. Probabil ştiţi, iar dacă nu, ar fi interesant să citiţi termenii şi condiţiile în momentul în care aţi descărcat această aplicaţie şi o să vedeţi un lucru extrem de important. Interesant este că, prin utilizarea aplicaţiei în activităţile de serviciu, comiteţi o infracţiune. Orice transmitere de date pe acel WhatsApp gratuit, de poze, documente, contracte reprezintă o infracţiune. De ce? Fiindcă toate datele transmise, fotografiile, filmuleţele sau contractele devin proprietatea Meta, deci nu mai sunt proprietatea utilizatorului, nici a primitorului, nici a celui care le-a trimis. La fel şi cu acele conturi de e-mail, pe Gmail şi Yahoo. Aşa că invit pe fiecare dintre dumneavoastră să mergeţi să vă achiziţionaţi un domeniu. Nu costă foarte mult. Îl luaţi de la ICI (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – n.r.) sau din altă parte, de la o autoritate publică prin care să aveţi contul dvs. de e-mail şi să nu mai utilizaţi mijloace de transmitere de date şi informaţii. Ar trebui să înţelegem ce înseamnă, până la urmă, cu adevărat periculozitatea din zona aceasta, iar platformele care se dezvoltă într-un ritm ameţitor, de la zona de software până la zona de vânzare de produse şi servicii, vin şi cu lucruri bune, dar şi cu lucruri mai puţin bune. Este exact precum utilizarea cuţitului: cuţitul poate să fie utilizat să omoare pe cineva sau poate să ne ajute să facem mâncare”, a afirmat Mierlea.

Asociația InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor este o organizație neguvernamentală, membră a Consumers International.

Mierlea spune că în zona de securitate cibernetică din România se vorbeşte prea puţin despre educarea utilizatorului de tehnologie. Astfel, în fiecare săptămână, există între 30 şi 50 de alerte pentru produse ce prezintă neconformităţi grave.

T. S.