1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:27
No menu items!

Inflaţia creşte. La fel şi preţurile

spot_img

Banca Naţională a României a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a anunţat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu.

Acesta a menţionat că rata anuală a inflaţiei în trimestrul al treilea a depăşit temporar limita superioară a intervalului ţintit, de 3%, plus minus 1%.

“În schimb, dacă rata anuală a inflaţiei este calculată pe bază medie, observăm mişcări care sunt mult mai line. Măsurată în acest fel inflaţia s-a menţinut în ţintă. Adevărul este că noi ţintim rata anuală, nu rata medie anuală. Rata anuală este fluctuantă. Pe plan internaţional, de exemplu în ceea ce priveşte aderarea la zona euro, rata medie anuală este luată în considerare”, a spus Isărescu.

Printre motivele creşterii inflaţiei, Isărescu a menţionat: şocul advers produs de oferta agricolă pe plan intern şi internaţional, cu efect preponderent asupra preţurilor materiilor prime vegetale; deprecierea nominală a leului faţă de euro; ajustările aplicate unor preţuri administrate şi trendul ascendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului.